ESG i revisionsbranchen

Projektperiode: 1. august 2023 - 31. juli 2024.

Mange større virksomheder bruger ESG, når de formidler deres arbejde med bæredygtighed. ESG står for "Environmental, Social and Governance" – det vil sige miljø-, sociale og ledelsesmæssige forhold.

Som noget nyt skal revisionsbranchen også til at revidere virksomhedernes arbejde med ESG.

Men hvilke udfordringer har revisionsbranchen i forhold til ESG- og bæredygtighedsrapportering? Hvilke ESG-nøgletal er relevante for sektoren nu og i fremtiden? Og hvilke nye kompetencer skal revisionsbranchen bruge for at kunne løse opgaven med ESG- og bæredygtighedsrapportering?

Det undersøger Cphbusiness i dette forskningsprojekt.

Øgede krav til virksomheder

Børsnoterede selskaber har længe berettet om deres arbejde med bæredygtighed i årsrapporterne, og nyeste skud på stammen er ESG-rapportering.

Det er også blevet mere omfattende og udbredt blandt ikke-børsnoterede aktieselskaber at arbejde med ESG på grund af et ønske fra investorer, kunder og andre interessenter om afrapportering af virksomhedernes ikke-finansielle nøgletal.

I løbet af de kommende år bliver det lovkrav for børsnoterede virksomheder med +500 ansatte (fra Regnskabsår 2024), virksomheder med +250 ansatte (fra Regnskabsår 2025) og øvrige børsnoterede SMV'er (fra Regnskabsår 2026), at afrapportere ud fra CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive, et direktiv fra EU) og dermed de 12 forskellige ESRS'er (European Sustainability Reporting Standards, som er bagved CSRD), som udgør grundlaget for ESG-rapporteringen.

I øvrigt vil der i løbet af 2024 komme en række standarder, som er branche- og sektorspecifikke i relation til ESG-rapportering. Hele det styrings- og rapporteringsregime er en udfordring for erhvervslivet, som vil få brug for nye kompetencer. Det behov vil udfordre revisionsbranchen og kræve andre og yderligere kompetencer end de nuværende.

Sådan gør vi

I projektet arbejder vi grundlæggende abduktivt.

Vi anvender åbne semistrukturerede ekspertinterviews og bruger sekundære data for at analysere relevante sammenhænge. Vi udarbejder også survey-materiale, som vi sender til relevante respondenter.

Viden, som skaber værdi eksternt og internt

I forhold til erhverv:

Forskningsprojektet skal formidle viden til revisionsbranchen om, hvordan de kompetenceudvikler og rapporterer, så branchen kan levere en professionel, lønsom og god service på området.

I forhold til uddannelse af vores studerende:

Forskningens resultater skal udvikle Cphbusiness’ uddannelser på området, så de studerende får kompetencer og forståelse og indsigt i ESG, som gør dem i stand til at bidrage aktivt, når de kommer ud i erhvervslivet.

I forhold til intern kompetenceudvikling:

Endelig skal projektet udvikle Cphbusiness’ medarbejderes kompetencer inden for et område, der er afgørende at have viden om i fremtiden.

Kontakt projektlederen