Mønsterbryder

Cphbusiness er populær blandt mønsterbrydere - mød en af dem hér.

10. juli 2014

Uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen (R) vil have flere mønsterbrydere ind på de danske, videregående uddannelser. Udviklingen er allerede i gang, viser tal fra Danmarks største erhvervsakademi Cphbusiness, hvor mønsterbrydere tegner sig for mere end en fjerdedel af de studerende.

En af dem er 31-årige Egemen Turan, der valgte at tage en erhvervsakademiuddannelse på trods af, at begge hans forældre er ufaglærte.

- Min mor var hjemmegående, og min far var taxachauffør, så det var naturligt for mig at blive det samme. Men arbejdet som taxachauffør gjorde mig ikke lykkelig. Hvis jeg vidste, at jeg havde en 12-timers vagt om mandagen, kunne det ødelægge hele min weekend, fortæller Egemen Turan.

Lykken fandt Egemen Turan til gengæld gennem sin uddannelse til datamatiker, og i dag sidder han i en højt specialiseret stilling, i hvad han selv betegner som sit drømmejob.

- Jeg er utrolig glad for, at jeg valgte den vej, jeg gjorde. For mig handler uddannelse om arbejdsglæde og frihed. Jeg har lært et håndværk, jeg elsker, og mit arbejde og min hobby er én og samme ting, fortæller Egemen Turan.

For mig handler uddannelse om arbejdsglæde og frihed. Jeg har lært et håndværk, jeg elsker, og mit arbejde og min hobby er én og samme ting.

Egemen Turan.

Formatet passer de unge godt 

At erhvervsakademierne formår at tiltrække unge af ufaglærte forældre er ikke nogen tilfældighed, det mener i hvert fald rektor ved Cphbusiness, Ole Gram-Olesen.

- På Cphbusiness kan du tage en erhvervsakademiuddannelse på kun to år. Det, tror jeg, appellerer til mange unge, der gerne vil hurtigt i gang med en erhvervskarriere og måske føler, at fem år på universitetet er lang tid. Samtidig ved jeg, at mange af vores studerende er glade for praktikperioden, der er en del af alle vores uddannelser, siger rektor ved Cphbusiness, Ole Gram-Olesen.

Det argument er Egemen Turan enig i. For ham havde det stor betydning, om han skulle være på SU i to eller fem år, og at han under uddannelsen kunne få en kontakt til det erhvervsliv, han senere skulle ud i.

- Når man er vant til at tjene en fornuftig løn, er det svært at leve for 5.000 kroners SU om måneden, især når man samtidig har børn, der skal forsørges. Derfor var det vigtigt for mig, at den uddannelse, jeg valgte, ikke var alt for lang, fortæller Egemen Turan, og han fremhæver samtidig den store fordel, der ligger i et praktikforløb, så man som studerende hurtigt får berøring med erhvervslivet.

- Igennem min praktik hos Lundbeck fik jeg en god erfaring og konkrete kompetencer, som viste sig at være guld værd, da jeg skulle søge mit første job, fortæller Egemen Turan.

Rollemodel

Siden Egemen Turan har gennemført sin uddannelse, er der i alt fem familiemedlemmer, som er begyndt at læse på Cphbusiness.

- Jeg tænker ikke på mig selv som en rollemodel, men jeg har helt klart påvirket mine nevøer og givet dem gode råd omkring, hvordan de kommer i gang med en uddannelse, fortæller Egemen Turan.

Når forsknings- og undervisningsminister Sofie Carsten Nielsen konkluderer, at det skal være muligt for dygtige og motiverede unge fra ikke uddannelsesvante hjem i endnu højere grad at opnå en videregående uddannelse, så ligger det i god forlængelse af de uddannelsesmuligheder, der i dag findes på de danske erhvervsakademier. De sidste tal (2013) fra analyse, gennemført på Cphbusiness, for nye studerende viser, at 26% er mønsterbrydere*.

*Tal fra en survey gennemført blandt nyoptagne studerende med studiestart i september 2013 viser, at 26,7% af de respondenter, der besvarede et spørgsmål om deres forældres uddannelsesniveau, angav, at de kommer fra et hjem, hvor forældrene har en ungdoms- eller erhvervsuddannelse eller slet ingen.