Styrk medarbejdernes relationer

Når medarbejderne arbejder forskellige steder eller forskudt af hinanden, kan det gå ud over deres relation, sammenhold og samarbejde. Lektor Maisa Larsen dé Martino fra forskningsprojektet "Ledelse af hybride arbejdspladser" fortæller her, hvad du kan gøre for at styrke relationerne.

Medarbejdernes indbyrdes relationer betyder meget for trivslen og samarbejdet i afdelingen. Men på arbejdspladser, hvor medarbejderne både arbejder hjemmefra og på kontoret, kan det være svært at fastholde relationerne.

- Den dialog og smalltalk, som før i tiden foregik helt naturligt på kontoret, forsvinder i nogen grad, fordi medarbejdere sjældnere møder hinanden fysisk. Det skal du være opmærksom på som leder, siger lektor Maisa Larsen dé Martino fra forskningsprojektet "Ledelse af hybride arbejdspladser" på Cphbusiness.

Her giver hun en række råd til, hvordan du kan understøtte, at medarbejderne ikke mister relationerne til hinanden.

Gode råd

  • Hold fysiske møder – og gør noget ud af dem
    Ved onlinemøder smalltalker vi typisk mindre end ved fysiske møder. Sørg derfor for af og til at arrangere fysiske møder, så medarbejder kan mødes og fastholde eller opbygge relationer. Afsæt gerne tid til at smalltalke. Aftal fx, at det første kvarter går med fælles morgenmad. Eller læg en længere pause ind i mødet, hvor deltagerne så helt naturligt kan tale om løst og fast. Eller indfør en fast runde på mødet, hvor i hver deler noget, der optager jer lige nu på arbejde eller i privaten.
  • Mød hinanden fast på Teams
    På nogle afdelinger mødes medarbejderne fast på fx teams for at sige godmorgen og fortælle, hvad de skal lave i dag, og hvor de arbejder henne. Det giver ikke det samme som et fysisk møde, men det betyder, at vi har kontakt, vi ser hinanden og udveksler lidt ord.
    Hvis medarbejderne allerede kender hinanden, kan relationer godt holdes ved lige digitalt. Men husk, at nye relationer sjældent opstår her, og at tilknytningen til resten af organisationen og relationen til andre afdelinger ikke styrkes på den måde.
  • Planlæg opgaver, hvor medarbejdere mødes
    Nogle opgaver klares fint hjemmefra, mens andre passer bedst til fremmøde. Fx opgaver, som kræver innovation eller tær samarbejde mellem kollegerne.
    Som leder kan du tænke i, at medarbejdere, som sjældent møder ind på kontoret, får opgaver, som opfordrer til samarbejde og fremmøde. Eller du kan bevidst sætte nogle kollegaer til at arbejde sammen om en bestemt opgave ud fra et fokus på både opgaven og styrkelse af relationen.
    Bliv klogere i videoen her.
  • Sociale arrangementer
    En helt klassisk løsning er at arrangere nogle sociale arrangementer, hvor medarbejderne bliver rystet sammen. Det kan fungere godt, men husk på, at det appellerer mere til nogle personer end andre. Tænk gerne i forskelligartede aktiviteter. Nogle er glade for fysiske aktiviteter som fx petang, nogle værdsætter at gå til et foredrag sammen, og andre har behov for, at det er ok ikke at deltage.
  • Gør det attraktivt at møde ind
    Hvis du gerne vil have medarbejderne til at mødes på kontoret oftere, så overvej, hvordan du gør det mere attraktivt at møde ind. Få gode råd her.

Vigtigt: Nye medarbejdere skal mødes med de andre fysisk

Det kan være enormt svært er være nyansat på en hybridorganiseret arbejdsplads. De gode relationer til kollegaerne kan godt vedligeholdes digitalt, men de opstår der sjældent. Sørg derfor for, at nye medarbejdere ofte er på kontoret i onboarding-perioden og får mulighed for at møde alle deres nye kolleger fysisk og ikke kun på skærmen. Tænk gerne i mentor ordninger eller buddies.

Relationen mellem leder og medarbejder

Den hybride arbejdsform kan også have betydning for relationen mellem leder og medarbejder – blandt andet fordi mange ledere glemmer at kontakte dem, som arbejder hjemme. I denne video får du gode råd om, hvordan du undgår at falde i den fælde:

Sådan undgår du at glemme medarbejderne, der arbejder hjemmefra


Om forskningsprojektet

Den hybride arbejdsform giver både muligheder og udfordringer i danske virksomheder.

I forskningsprojektet "Ledelse af hybride arbejdspladser" undersøgte Cphbusiness, hvordan man bedst leder i den nye kontekst, hvor medarbejdere og ledere veksler mellem hjemmekontoret og skrivebordet på arbejdspladsen.

Formålet med projektet var at udvikle guidelines og metoder, der gør det nemmere for ledere at etablere, udvikle og lede en hybrid arbejdsplads i samarbejde med medarbejderne.

Projektet løb fra 1. januar 2022 - 1. februar 2023.

Holdet bag forskningsprojektet og artiklens kilder er lektor Maisa Larsen dé Martino, lektor Helene Spliid og adjunkt Martin Juhl Mikkelsen fra Cphbusiness.

Læs mere om projektet "Ledelse af hybride arbejdspladser"


Få mere viden om, hvordan du bedst leder en hybrid arbejdsplads

Kontakt projektlederen