Nu kåres Danmarks bedste praktikophold

Ni virksomheder dyster tirsdag den 7. juni om prisen for Årets Erhvervsakademipraktik

03. juni 2016

Landets erhvervsakademier står bag prisen, som sætter fokus på, hvordan praktikophold skaber værdi for de studerende og virksomhederne.

Et studieår nærmer sig sin afslutning og snart starter et nyt, hvor mange tusinde studerende på landets videregående uddannelse skal beslutte sig til, hvor de vil i praktik. Og det er ikke ligegyldigt, hvilket praktiksted de studerende vælger, for praktikopholdet kan ende med at blive adgangsbilletten til det første job. Faktisk fører ca. hver fjerde af de ca. 8.000 praktikophold, der hvert år gennemføres på landets erhvervsakademier til en fastansættelse, estimerer Danske Erhvervsakademier.

”Et praktikophold bidrager ikke blot til den studerendes læring og skaber en forståelse for praktikken i virksomhederne, det giver også virksomhederne input med nye spændende vinkler på dagligdagen og opgaveløsningen. Og i mange tilfælde skaber de studerende faktisk så stor værdi, at praktikvirksomhederne vælger at ansætte deres praktikant, når han eller hun er færdiguddannet. Det er ægte synergi, hvor 1 + 1 = 3”, siger Peter Zinck, bestyrelsesformand, Danske Erhvervsakademier.

Pris til bedste praktikophold

For at sætte fokus på, hvordan praktikopholdet bliver vellykket og udbytterigt for både praktikant og virksomhed, kårer landets ni erhvervsakademier derfor for første gang nogensinde Danmarks bedste praktiksted d. 7. juni. Den seneste måned har de ni erhvervsakademier hver fundet en finalist, som nu skal dyste mod hinanden til et stor event i Odense. De ni virksomheder, som er nomineret, er: Toms Gruppen, Barry Callebaut A/S, Semco Maritime, Colourbox, Dansk Supermarked Group, Zebicon, Jyske Finans, Praqma og JENSEN Denmark.

Nøglen til det gode praktikophold

Et praktikophold, der skaber værdi for både praktikant og virksomhed, kommer ikke af sig selv, viser erfaringerne fra de ni finalister. Det er helt gennemgående for de ni praktikophold, at der har været det rette match mellem praktikant og virksomhed.

”Et godt praktikophold kræver, at praktikanterne er bevidste om, at de er i et læringsforløb og derfor tør kaste sig ud på dybt vand. Og det kræver, at virksomhederne tør give dem ansvar, så de kan vokse med opgaverne,” siger Mette Fjord Sørensen Uddannelses- og forskningspolitisk chef i Dansk Erhverv og medlem af juryen.

Tirsdag d. 7. juni kårer en jury det bedste praktiksted blandt de ni finalister. Kåringen finder sted på Radisson Blu H.C. Andersen Hotel i Odense kl. 12-16 og er åben for pressen.

De ni finalister

  • Toms Gruppen – indstillet af Tine Hjortvald Willumsen Niebur, der studerer fødevareteknolog på Erhvervsakademi Sjælland.
  • Barry Callebaut A/S – indstillet af Sidsel Hansen, der studerer markedsføringsøkonom på Erhvervsakademi MidtVest.
  • Semco Maritime – indstillet af Mike Niclas Seider, der studerer professionsbachelor i International Sales & Marketing på Erhvervsakademi SydVest.
  • Colourbox – indstillet af Kasper Brandt Pedersen, der studerer professionsbachelor i softwareudvikling på Erhvervsakademiet Lillebælt.
  • Dansk Supermarked Group – indstillet af Mads Fuglsang Hedegaard, der er dimitteret fra Erhvervsakademi Aarhus med en med en professionsbachelor i international handel og markedsføring.
  • Zebicon – indstillet af Birgitte Lærke Andersen, der studerer professionsbachelor i international handel og markedsføring på IBA, Erhvervsakademi Kolding.
  • Jyske Finans – indstillet af Stine Skjødt, der studerer finansøkonom på Erhvervsakademi Dania.
  • Praqma – indstillet af Timea Karolina Kiss, der studerer professionsbachelor Software Development på Copenhagen Business Academy, Cphbusiness.
  • JENSEN Denmark – indstillet af Mads Jørgen Nilsson, der studerer produktionsteknolog på KEA – Københavns Erhvervsakademi.

Gode råd fra de ni praktikanter

- Sådan lander du den perfekte praktik

  • Gør dig klart, hvad du gerne vil arbejde med, men vær åben overfor, hvor det skal være. Det er ikke nødvendigvis branchen, der afgør, hvor godt praktikopholdet bliver. Men det er vigtigt, at du gør dig klart, hvad du gerne vil arbejde med, og hvor du har dine største kompetencer.
  • Søg uopfordret. Din drømmevirksomhed ved måske slet ikke, at de har brug for en praktikant som dig.
  • Mærk efter til samtalen, om der er god kemi, og stol på din mavefornemmelse. Hvis ikke der er god kemi, kan det være svært at få lov at udfolde sig i virksomheden.
  • Vær kritisk. Tag ikke nødvendigvis den første praktikplads, du bliver tilbudt, hvis ikke den lever op til dine ønsker.

- Sådan får du succes med dit praktikophold:

  • Sørg for at forventningsafstemme med din virksomhed, hvad du gerne vil have ud af opholdet, og hvad de forventer.
  • Vær åben og imødekommende over for ideer, og sig ikke nej til opgaver, selvom de lyder kedelige. En usnobbet tilgang kan betale sig i sidste ende.
  • Stil dog stadig krav til virksomheden. Praktikken går begge veje, og hvis du ikke får andet end kedelige opgaver uden ansvar, skal du sige det til virksomheden.
  • Sig din mening. Husk at friske øjne på en opgave eller problemstilling er uvurderlig.
  • Lær din virksomhed at kende både fagligt og socialt. Det gør både dit arbejde nemmere, og du får et netværk, du kan trække på senere.
  • Sørg for at udfordre dig selv og prøve forskellige aspekter af dit fag. Når du først er færdiguddannet, er det sandsynligt, at du kun får lov til at arbejde med et lille område af det, du har lært. Så udnyt praktikopholdet til at prøve forskellige opgaver.

Om årets erhvervsakademipraktik

Prisen er stiftet i 2015 af Cphbusiness. I år uddeles prisen for første gang på nationalt niveau af landets ni erhvervsakademier for at sætte fokus på værdien af et godt praktikophold. Årets Erhvervsakademipraktik uddeles på baggrund af nomineringer fra de ni erhvervsakademier. En jury bestående af Michael Rugaard, sekretariatschef, Danske Erhvervsakademier, Søren Jan Nielsen, direktør, Danske Bank Erhverv, Mette Fjord Sørensen, uddannelses- og forskningspolitisk chef, Dansk Erhverv og Jacob Bille Carlsen, Process Manager, Harboe Bryggeri A/S vil på baggrund af kriterierne ”Personlig og faglig udvikling”, ”Den sociale oplevelse” og ”Gør viden til værdi” kåre vinderen blandt de ni finalister.

Om erhvervsakademierne

Danmarks ni erhvervsakademier ligger spredt i hele landet og tilbyder korte og mellemlange videregående uddannelser rettet mod beskæftigelse i det private erhvervsliv. Hvert år uddanner erhvervsakademierne ca. 8.000 studerende inden for primært det it-faglige, det merkantile og det tekniske område, men også inden for design, serviceproduktion, sundhed og ledelse.

De ni erhvervsakademier er:

  • Erhvervsakademi Sjælland, som ligger i Roskilde, Næstved, Køge, Slagelse og Nykøbing F. Læs mere på: www.easj.dk
  • Erhvervsakademi MidtVest, som ligger i Herning og Holstebro. Læs mere her: www.eamv.dk
  • Erhvervsakademi SydVest, som ligger i Esbjerg og Sønderborg. Læs mere her: www.easv.dk
  • Erhvervsakademiet Lillebælt, som ligger i Odense og Vejle. Læs mere her: www.eal.dk
  • Erhvervsakademi Aarhus, som ligger i Viby, Risskov og Aarhus C. Læs mere her: www.eaaa.dk
  • IBA Erhvervsakademi Kolding, som ligger i Kolding. Læs mere her: www.iba.dk
  • Erhvervsakademi Dania, som ligger i Grenaa, Hadsten, Hobro, Horsens, Randers, Silkeborg, Skive og Viborg. Læs mere her: www.eadania.dk
  • Copenhagen Business Academy, Cphbusiness, som ligger i København K, København N, Lyngby og Hillerød. Læs mere her: www.cphbusiness.dk
  • KEA – Københavns Erhvervsakademi, som ligger i København N, København NV, København Ø, Hellerup og Ballerup. Læs mere her: www.kea.dk

 Erhvervsakademipraktik