- Guide
Få medarbejderne ud i det fri
Når vi rykker arbejdet ud i det fri, kan vi forebygge stress, styrke vores relationer og blive mere effektive. Her giver lektor Helle Haahr Nielsen tre råd til, hvordan du som leder kan få medarbejderne til at komme mere udenfor.
Mindre stress, bedre relationer og højere effektivitet. Der er meget at hente ved at rykke arbejdsopgaverne ud i det fri, og som leder kan du være med til at sikre, at dine medarbejdere får øjnene op for gevinsterne.
Det kan være møder, som bliver afholdt som walk and talks. Telefonsamtaler, som klares udendørs. Eller bare en ti minutters pause, hvor de trækker vejret i den friske luft.
Tre gode råd til ledere
Her er tre råd fra lektor Helle Haarh Nielsen til, hvordan du skaber en kultur, hvor dine medarbejdere flytter flere opgaver udenfor.
1. Walk the talk
Når du som leder opfordrer dine medarbejdere til at komme mere udenfor, så husk også at gøre det selv. Rykker du dine arbejdsopgaver ud, sætter du et eksempel og skaber legitimitet omkring det.
Nogle medarbejdere har svært ved at se, hvordan det kan kaldes for arbejde at gå rundt udenfor, men når lederen gør det, bliver det pludselig mere legitimt.
2. Gør det let at komme ud
Du kan fx gøre det muligt at booke et walk and talk-møde i kalenderen, som popper op, når I booker et mødelokale. Du kan også sørge for, at der er termokrus lige til at tage med, eller du kan lave en oversigt over gode gåruter og deres længde.
Overvej også, hvilke udendørsfaciliteter I har. Er der fx borde og bænke i nærheden til at holde møder?
Det tager tid at ændre vaner, men hvis du sørger for at gøre det let og minde medarbejderne om muligheden for at gå udenfor, kan det lykkes.
3. Følg op og del de gode historier
Det er vigtigt, at medarbejderne kan se ideen med at komme udenfor, og at det faktisk både har betydning for stressniveau, effektivitet og relationer.
Tag det derfor op som et fast punkt på jeres afdelingsmøder og spørg ind til medarbejdernes oplevelser.
Hvilke ruter har folk gået? Hvilke opgaver har de klaret udenfor? Fik de løst nogle opgaver hurtigere, Hvordan havde de det bagefter, og påvirkede det deres relation at være ude at gå sammen?
På den måde bliver de gode historier fortalt gennem medarbejderne – og det kan være med til at inspirere andre.
Husk, at lysten skal drive værket
Det skal være frivilligt at gå ud. Når du som leder går forrest, gør det let for medarbejderne at komme ud og får delt de gode historier, så vil flere og flere stille og roligt koble sig på.
Om forskningsprojektet
I forskningsprojektet "Ledelse i det fri" undersøger Cphbusiness de ledelsesmæssige aspekter af at rykke kontorarbejdet udenfor – særligt med fokus på, hvordan lederen oplever effekten af at afholde MUS og andre medarbejdersamtaler i form af walk and talks i det fri.
Holdet bag forskningsprojektet er lektor Helle Haahr Nielsen, lektor Karen Hoby Skanning og adjunkt Christina Wiboltt Norup fra Cphbusiness.
Projektet løber fra 1. august 2023 - 30. juni 2024.
Læs mere om "Ledelse i det fri"