RAD – Robotteknologi, automatisering og digitalisering

Projektperiode: 1. august 2021 - 31. december 2023

Robotteknologi, automatisering og digitalisering (RAD) overtager mange processer, som tidligere har været manuelle. I dette projekt undersøger Cphbusiness derfor, om forskellige RAD-teknologier med fordel kan erstatte manuelle arbejdsprocesser i et laboratorie.

Projektet er delt op i fire dele:

  • En robotarm, som kan udplade og identificere bakterier.
  • En HoloLens, som kan guide laboranten igennem arbejdsprocesser.
  • En drone, som kan beregne jordmængder og vækstbetingelser.
  • En app, som kan beregne tilstanden i vandløb.

Ved at sammenligne effekten af RAD-teknologierne med de manuelle processer skaber projektet viden, som virksomheder kan bruge, hvis de overvejer at integrere RAD-teknologier i deres arbejdsgange.

Projektets fire dele

Robotarm

Sammen med virksomheden InCite Robotics har holdet bag projektet udviklet en robotarm, som kan håndtere bakterieudpladning fra start til slut og identificere bakterier ved hjælp af kunstig intelligens og billedgenkendelse. En proces, som en laborant ellers typisk klarer manuelt.

HoloLens

I samarbejde med virksomheden Virsabi har projektet udviklet guides til en HoloLens, som kan træne laboranter i forskellige opgaver i et laboratorie. HoloLens er en slags briller, som viser virtuelle 3D-objekter blandet ind i den virkelige verden. Det kaldes også mixed reality (MR).
Teknologien guider laboranten nemt igennem en procedure i laboratoriet og kan erstatte fysiske manualer.

Drone

Projektet har udviklet en drone, som kan beregne jordmængder og vækstbetingelser for træer og enge ved hjælp af billedgenkendelse.

App

I samarbejde med Københavns Universitet har projektet udviklet en app, som ved hjælp af billedgenkendelse og kunstig intelligens kan beregne tilstanden i vandløb.

Danmark er nemlig underlagt et EU-direktiv om at holde øje med den økologiske tilstand i danske søer og vandløb. ved at tage et billede af de smådyr, som lever der, kan appen fortælle, hvilken tilstand vandløbet er i.

Sådan gør vi

Projektet bliver udført efter den hypotetisk deduktive metode, hvor en hypotese efterprøves ved at eksperimentere. Hypotesen er her, at den manuelle metode med fordel kan erstattes af en RAD-metode.

Studerende er med

Studerende fra uddannelserne laborant og miljøteknolog på Cphbusiness Laboratorie og Miljø spiller en stor rolle i projektet ved at være med til både at udvikle og afprøve de forskellige RAD-teknologier.


I forbindelse med projektet holdt Cphbusiness Laboratorie og Miljø et event i maj 2023, hvor deltagerne oplevede projektets forskellige dele. Læs mere her:

Robotter, kunstig intelligens og droner: Kom til forskningsevent på Cphbusiness

Kontakt projektlederen
Programchef
+45 3615 4730