I praktik på Malta

26. september 2012

Udfordringer på Malta

26.09.2012

Marlene Vanessa Rose Hansen, 24 år og laborantstuderende, er netop ankommet til Malta, hvor hun skal være i praktik som laborant i et år. Hun skal arbejde på medicinalvirksomheden Actavis.

Marlene Vanessa Rose Hansen er blevet installeret i en lejlighed sammen med fem rumænere (tre piger og to drenge) og en tysk pige. Lejligheden er stor og med god udsigt. Alligevel kommer de til at bo tre i hvert rum.

Marlene skriver i sit første rejsebrev:

”Jeg ankom til Malta i går og damn, det er varmt hernede... men så igen var det pokker koldt i KBH i går morges, så jeg er glad for at være kommet ned i varmen ;)

Lejligheden er mere classy, end jeg havde regnet med. Så det var en positiv overraskelse, og udsigten er god, selv fra lokummet :)

Jeg skal lige vænne mig lidt til at bo i kollektiv, men mine roommates er meget flinke, og vi skal også ud til Gozo på udflugt her i weekenden.

Jeg glæder mig nu til at begynde på Actavis i morgen.

Jeg følges ud til Paragon i dag med en tysk pige fra lejligheden nedenunder, hvor der ellers bor flest nordmænd.
Hun kender bussystemet og øen lidt bedre, da det er hendes 7. gang på Malta.

Jeg skal også lige huske at få lavet et resident card, så alt bliver billigere, især bussen.”

Marlene Vanessa Rose Hansen skal leve af SU og et Erasmuslegat på 250 euro om måneden. Normalt får laboranter løn i praktiktiden, men udenlandske virksomheder kan ikke matche danske elevlønninger.

En tidligere studerende, der var i praktik i Tromsø, fik gennemtrumfet at få udbetalt SU, og det har skabt præcedens, så bl.a. Marlene har fået mulighed for at få en praktikplads på Malta.

Vi venter spændt på næste rejsebrev om, hvordan det så er at arbejde på Actavis.

 • Travlt og spændende

  02.10.2012

  Sorry, det tog lidt tid at skrive det næste blogindlæg, men jeg har haft travlt de sidste par dage... der er sket rigtig meget men altså rigtig meget spændende ;)

  Det gik godt med den første dag hos Actavis.

  Jeg startede med at blive introduceret til alle lab-sektionerne (kvalitetskontrol af råprodukter og færdigprodukter + mikrobiologi-lab).

  Brugte resten af dagen på læse SOP'er igennem og også igen onsdag morgen så efter middag fik jeg lov til at observere først en titrering af chlorid-indholdet i et råprodukt og efterfølgende starten til en HPLC*-analyse af et andet råprodukt.

  I dag startede jeg så med at læse flere SOP'er**. Altså, de her er SOP'er, jeg har læst indtil videre, er mest overordnet firmapolitik og gennemgang af overordnet procedure. Snart kommer jeg til at læse specifikke SOP'er for hver analysemetode. Fik faktisk lov til i dag at køre et af råprodukterne igennem en IR (Infrarød Spektrofotometri) til identifikation.

  Det var meget rart at prøve lidt laboratoriearbejde igen!

  Jeg er glad for, det ikke er mig, der skal køre i bil her. For det første kører de jo i den forkerte side, og for det andet kører de virkelig ad h… til. Det er jo nærmest som at være med i en biljagt i Most Wanted, når man kører med busserne til og fra Valletta.

  Nåh; jeg vil smutte op, skal op kl.6, så godnat.

  /Hilsen
  Marlene Vanessa Rose Hansen

  *HPLC = High Performence Liquid Chromatografi
  **SOP = Standard Operationel Procedure, vejledninger skrevet til én arbejdsplads

 • Ny bolig tæt på jobbet

  07.11.2012

  Jeg er siden sidst flyttet fra Attard til Żejtun, så jeg er tættere på arbejde og rent faktisk kun har cirka 20 minutter til Actavis på gåben i stedet for at sidde i bussen 2 timer om dagen.

  Det er en lettelse.

  Jeg bor i et 300 år gammelt maltesisk hus med en lille have, hvilket ellers er en sjældenhed på Malta.

  Lige nu her bor jeg sammen med to roommates. En filippinsk pige, der rent faktisk kommer fra Sydjylland, men ikke er så god til dansk, og en tysk pige.

  Det er nu hyggeligere her i Zejtun end i Attard, og der er flere små butikker i nærheden plus en dejlig billig Lidl. Maden kan være billigere end i Danmark hernede, men noget er også dyrere. Det kommer meget an på, hvor der handles ind, og hvad der købes.

  Det går godt på min praktikplads. Jeg har fået lov til at lave flere analyser selv med tilhørende rapporter. Her er et par nye analyseinstrumenter, vi ikke havde på skolen, f.eks. LPC (Laser particle counter), der kan bruges til at tælle hver af de forskellige partikler i en prøve og endda måle partiklernes størrelse.

  Jeg har nogen søde og venlige kolleger og har sågar været hjemme hos en af dem og smage den traditionelle Maltesiske kaninstuvning.

  Jeg har været lidt rundt omkring på Malta, Comino og Gozo.

  Jeg var på sightseeing tur på Gozo med nogle roommates fra Attard, før jeg flyttede til Zejtun.

  Gozo er en lille ø, der hører til Malta sammen med Comino, hvor den blå lagune er lokaliseret.

  Og det var virkelig fantastisk at vandre rundt på klipperne og nyde udsigten, og hvis det blev for varmt tog man lige en dukkert i det krystalblå vand i de små smukke bugter.

  Havde aldrig troet jeg skulle blive solskoldet midt i oktober!

  Det er dog ved at blive lidt køligere hernede, og det kommer ”helt” ned på en 10-15 grader i løbet af vinteren, dog vil det komme til at føles mere køligt pga. af Middelhavets vind, som jeg allerede nu er begyndt at kunne mærke.

  Med venlig hilsen

  Marlene Vanessa Rose Hansen

 • Forår på Malta

  02.04.2013

  Nu er vinteren endelig ovre og foråret er begyndt.

  Malta har i forhold til Danmark rigtig gået foråret i møde med solskin og 15-20 grader.

  Nåh ja og så er det vel lidt mærkeligt at allerede at være solbrændt. Det kan dog godt være, det her ikke er Norden, men hernede i syden kan det nu også være pænt koldt om vinteren. Det kom helt ned på en 7-8 grader med en højere luftfugtighed, der får det til at føles koldere. Middelhavsvindens kølige brise hjælper heller ikke ligefrem. Til gengæld har det eneste sne, jeg har set hernede, været hagl.

  Men selv om de ingen sne har hernede, så har de et ligeså stort juleflip som hjemme i Danmark - hvis ikke et større.

  I december flyttede der en sydafrikansk pige ind. Hun er au pair for cheferne af Paragon ved siden af. Her i januar måned flyttede der yderligere en pige fra Litauen og to søstre fra Indien ind. Man må sige, at man lærer en del om fremmede kulturer, når man bor sammen med folk fra andre lande.

  Valg med passion

  Siden sidst har der har også været valg hernede, hvilket var meget interessant og til tider lidt frustrerende at opleve, da malteserne har MEGET stor passion for politik hernede.

  Den store passion skyldes nok, at der er en del korruption i det offentlige. Det var tilsyneladende et historisk valg, der endte med at Arbejderpartiet (The Labour Party) vandt frem for Nationalistpartiet (The Nationalist Party), der ellers har styret landet de sidste 25 år.

  Dette vil forhåbentlig betyde bedre vilkår for malteserne og måske lidt mindre korruption i regeringen. Det er i hvert fald, hvad jeg kunne forstå, Arbejderpartiets synspunkt.

  Arbejderpartiet holder til her i Zejtun, så den 11. marts, da valget var afgjort, blev gaderne i den her ellers stille by fyldt med fest og glæde og en masse tågehorn, fyrrelys, flag, kapper og irriterende sirener på tagene af bilerne som kørte rundt i selv de snævreste gader.

  Påsken tages også meget seriøs hernede, og de gør noget mere ud af den end de gør derhjemme med optog i gaden og prædiken. Men deres traditionelle sæsonkager er virkelig gode, især påskens Figolla og Kwarezimal.
  På arbejdet går det stadig udmærket. Jeg er færdig med råmateriale afdelingen og blev flyttet over i færdigproduktafdelingen, efter jeg kom tilbage fra Danmark i januar.

  Her lærte jeg blandt andet at tjekke færdigproduktet for jern, oxid og titaniumdioxid og andre identifikations-test, plus jeg har lært at bruge TLC og dissolution.

  Desuden har jeg været med til at oplære nye folk, der kom til afdelingen.

  Her i forrige uge blev jeg så rykket over til Mikrobiologi afdelingen, hvor man kommer vidt omkring i firmaet ved blandt andet at lave miljøtjek af forskellige områder rundt omkring i firmaet. Jeg har været med til at tjekke hygiejnen ved rengøringen i produktionsområdet og af medarbejdernes egne håndhygiejne.

  Med venlig hilsen

  Marlene Vanessa Rose Hansen