Udlandsophold i Portugal

25. oktober 2012

Sensommeren er over os

25.10.2012

Nu har vi chillet med høj solskin i efterhånden én måned. Vejret er så småt på vej i den kedelige retning. Så nu kan man rent faktisk sidde indenfor (og skrive blog) med go’ samvittighed! Det skal da siges, at vi stadig har 20-22 grader dagligt, så ens tein kan stadig plejes, også på stranden!

Hermed mit første blogindlæg fra det syd-vestlige Portugal, nærmere betegnet Setúbal. Efter sigende den storby i Portugal med størst arbejdsløshed.
Det er dog ikke så slemt i gadebilledet!

Til gengæld vidner prisniveauet hernede om, at man ikke befinder sig i et skandinavisk land længere. Rød- og hvidvin kan erhverves for én euro, for at give et produkteksempel med en hyppig anskaffelsestendens.

Én omgang ’homemade cooking’ af den gode skuffe ligger på godt 5 euro. Så kommer deres hjernedøde infrastruktur og transportsystemer – det er til tider rigtig dyrt og giver ofte ingen mening. Men sådan er der jo så meget…

Min første periode som Erasmusstuderende i Setúbal har budt på opture såvel som nedture. Første optur skete ved selve ankomsten, hvor jeg i lufthavnen blev afhentet af en repræsentant for Student Assosiation – Bruno! Vidunderlig dude, der både havde taletidskort og lejlighed til mig. Udfordringer, som der var blevet afsat 6 dage af til at finde ud af. Wupti – 6 dage med 35 grader til at lave ”ingenting” og ALTING i !

Mange opture har senere hen fulgt trop. I flæng kan nævnes vin festival med seriøst meget vin, tyrefægtning hvor ALLE var velkomne i ringen/gaden, lækre surfspots inden for 30 min. kørsel i Jibe Longboards’* nyerhververede Opel Astra, nye venskaber og rigtig mange søde tøser!

* Som Cphbusiness studerende har jeg haft plads i det vidunderlige og funktionelle initiativ Inkubatoren. Her startede jeg mit firma Jibe Longboards ultimo 2012 sideløbende med 2. semester på ’smin uddannelse til Markedsføringsøkonom.

Jibe Longboards er Danmarks første longboard-brand, som bl.a. ligger til grund for mit valg af destinationen Portugal: Ekspansion. Mere om dette i diverse medier samt på denne blog fremover! (www.jibelongboards.dk / www.facebook.com/jibelongboards)

Min pt. nedtur går på, at jeg kigger ud ad vinduet, hvor det regner x-treme! Det clasher med dagens tidligere nedtur, hvor min kære Astra brød sammen, og jeg måtte aflevere den til mekanikeren. Det koster dollars, men værst af alt er, at soltaget gik i stykker – åbent…!

Heldigvis er jeg indenfor og ikke på pubcrawl som mange af de andre Erasmusstuderende! Og forhåbentlig er min bil færdig i morgen, hvor regnen forhåbentlig ikke har gjort for stor skade…

Afslutningsvis vil jeg pointere én observation omkring mine omgivelsers til tider manglende logik og effektivitet. Man føler lidt en slags feriestemning, rent tempomæssigt, selvom man ikke er på ferie – ting tager tid! Som jeg ser det, kan den manglende resultatorienterede mentalitet basalt set være en del af forklaringen på landets/områdets udfordringer…

Dernæst et lille citat: ”Enhver mand er sin egen lykkes smed, men også en del af denne mærkelige menneskelighed”.

Ate logo amigos !
/ Alexander Bengtsen

 • Opture over nedture

  14.11.2012

  Jakken er blevet importeret fra Danmark. Strandende er tomme og Portugal er delvist blevet et mindre sjovt land at bevæge sig i. Sammenlignet med andre steder i Europa er jeg dog stadig vældig tilfreds!

  Blog 2 kommer på baggrund af en masse indtryk de seneste par dage. Det er rigtig interessant og lærerigt at befinde sig samme sted i udlandet over en længere periode, og så et sted, som ikke umiddelbart er i dette lands hovedstad, hvor livet altid er påvirket af udefrakommende input.

  Man kommer mere ind under huden på lokalbefolkningen.

  Traditionen tro holder portugiserne meget af at være sammen med deres familier, især i weekenden, hvor langt de fleste har decideret faste middagsaftaler som absolut første prioritet.

  I lørdags oplevede jeg denne tradition sammen med familien Cabral i bedsteforældrenes hus og børnenes barndomshjem nær byen Alochete.

  Hvad jeg troede var en ’normal’ frokostaftale med min kammerat og hans familie, viste sig at være et større arrangement, der afslutningsvis endte med en mindre gewesen.

  De store kokkehuer og delikate ganefugtere var hevet frem til dagens ’event’, hvor snakken var i centrum til trods for alle de lækre retter, der befandt sig på bordet.
  Bedstefar, der knap kunne høre os, men formentlig alle naboer hørte ham, var overhoved i familien, hvilket prægede samtalernes forløb. Man har respekt for de ældre - uden at være hierarkisk.

  Som dagens gæst var der stor attention omkring mig og mine rødder. Hurtigt kunne det konkluderes, at danske og portugisiske traditioner varierer en del fra hinanden.
  Eksempelvis noget, som jeg egentlig ikke har noget imod, nemlig at være væk fra familien juleaften, er i dette forum slet ikke på tale. Som det så smukt udtrykkes på tysk: Arbeit macht frei. Udtrykt på portugisisk: la onda la familia.

  Denne kultur fascinerer mig meget. På sin vis tror jeg, vi i Danmark kan lære en masse fra denne mentalitet, især fra familierelationerne.
  Perspektiverer man disse træk fra familiekulturen over i samfundets struktur, finder man egentlig en del ligheder. Karriere bliver i mange tilfælde tilsidesat til fordel for familie og traditioner…

  Tilbage til dagen med familien. Efter spisningen gik snakken over i mere seriøse emner, såsom Portugals økonomiske situation.
  Som ofte hørt blandt især uge, er landets og dens regering ”F***ED”.

  Fremtidsudsigterne ser mørke ud, hører jeg ofte, hvor tidligere tider har budt på større økonomisk sikkerhed og vækst. Det er dog svært at nikke genkende til ved umiddelbare indtryk fra hverdagen. Folk har nye biler, pænt tøj, råd til at gå på café og shoppe i de mange butikker. Men hvad lurer under overfladen er et fundament, som tilsyneladende er meget ustabilt.

  Minimumslønnen er 450 Euro pr. måned. Men stadig har disse borgere råd til bil og hus/lejlighed. Hmmmm…

  Som så mange andre steder i verden kommer pengene fra bankerne. Alle har gæld og meget af det. Men hvorfor forgælde sig, hvis det forværrer ens fremtidsudsigter..? Fordi det er billigere at låne penge til at eje, end det er at leje. Det vil sige, at store dele af befolkningen er låst fast økonomisk ét sted (eks. I hus), hvilket gør dem ufleksible, urisikovillige og ude af stand til at investere.

  Men hvad gør regeringen ved denne løbebane, der minder om en blindgyde? – Sælger!

  For at dække de økonomiske tab, der nu engang er i samfundet, bliver dette finansieret af profitten fra udenlandske investeringer, som primært inkluderer naturressourcer og land. Kortsigtede lappeløsninger er, hvad Portugal oplever for tiden for at opretholde levestandarden. Om dette holder, er svært at gennemskue.

  En midaldrende kvinde med job, mand og 4 børn omtalte Portugal som et uland, der er på vej ned ad rutsjebanen…

  Efter 2 mdr. i landet vil jeg ikke kommentere på denne konklusion men blot bruge det som et input af min samlede vurdering af landet.

  Nok om samfundsøkonomi og kulturen. Vejret nærmere sig de 20 grader i dag, solen skinner fra en skyfri himmel, og bølgerne runder 2½ meter. Organisationsmodulet skal lige overstås, hvorefter jeg stikker vest på med mit NYE surfboard.

  Ohh, fremgang på firmafronten. Den første butik i Portugal har prydet wracken med longboards fra Danmark. Aura Surf Shop i Costa da Caparica har joinet familien, hvilket betyder at Jibe Longboards hermed er et internationalt brand…

  Billedet her er taget i Sagres, Europas (fastlandet) sydvestligste punkt. Hjernedød natur/udsigt/SURF !
  Billedet i toppen viser to voksne børn, der har en vild nedtur…

  Dagens citat: ”My no. one mission is to encourage the oppressions to rise against the oppresionists”.

  Over N’ Out
  /Alexander Bengtsen

 • (H)jul uden sne

  3.12.2012

  Dagens optur giver god anledning til endnu et blog indlæg. Hjemturen til kolde dejlige Danmark nærmer sig så småt. De unikke oplevelser, som kun Portugal kan byde på, er blevet endnu mere prisværdige. 16 grader, høj solskin, dejlige bakker/bjerge og tør asfalt… Opskriften på en dag, hvor pjæktarmen gør nas og abstinenserne for sreading ophober sig!

  I takt med at soltimerne blive færre og færre, bliver der samtidigt gjort klar til alle eksamenerne, dvs. test, præsentationer, afleveringer mv. Skolesystemet i Portugal er rigelig anderledes fra det danske. Først og fremmest betaler man! Cool cash ca. 240 € pr. måned. Deltidsjob er ikke umiddelbart særlig populært hernede. Hvis det endelig er tilfældet, er det småtterier. Eksempelvis min kammerat, der er bartender og tjener 25 € pr. nat (7-8 timer). Så hvis ikke du er i besiddelse af nogle gavmilde forældre/familie, er skolesystemet en by i Rusland.

  Vurderingen og dermed karakteren af den enkelte studerende sker på baggrund af totalt forskellige kriterier afhængigt af den enkelte lærer/professor – som de kalder hinanden. Ens samlede vurdering = 100% og er som regel opdelt i 3-4 del-processer. Eksempelvis: 30% = fremmøde i klassen, 30% = gruppearbejde + præsentation og 40% = individuel testresultat. Ofte tæller en opgave/test/præsentation 20 point, hvori du min. skal have 10 point for at bestå. Består du ikke et eller flere fag, SKAL man til eksamen. Dette sker engang i februar. Jah, efter du er rejst fra landet og er i gang med studiet i hjemlandet. Hvis dette skulle ske for mig, må der være nogle tricks til ikke at skulle betale flybilletter, husly osv. bare for en eksamination. De virker dog ret strikse – til tider konservative i deres politikker/regler. Meeen, mon ikke man kan være lidt innovativ!

  Min sidste ”innovative” idé virkede dog overhovedet ikke. Vi spiller fodbold på skolens indendørsbaner for tid til anden. 8 € for en time før kl. 19.00 og 24 € efter. Man har på forhånd meldt sig ind i hallen (6 €) bare for at have muligheden for at spille. Det skal siges, at der ingen offentlige steder findes hverken til fodbold, basket eller lign. Man er altså lidt tvunget til at betale dette system for at vedligeholde disse skills.

  Tilbage til hallen; jeg spørger hal-manden, som tilsyneladende er Big Boss, om vi ikke kan modtage bolden (1 €) ca. 10 min. tidligere end vores reserverede klokkeslæt (kun os i hallen). Kort historie lang – dette udviklede sig til et mindre skænderi, da han mente, jeg kendte reglerne, og at det var et dumt spørgsmål. Jeg argumenterede med, at det hverken ville koste ham nogle moneter eller ressourcer at udlevere bolden, hertil opnåede han tilfredse kunder, som kunne munde ud i mersalg på længere sigt… Vi fik ikke bolden før 20.59 – delvis sejr, meeen stadig. Min færden i hallen er været nedadgående lige siden.

  Billetterne til Marokko er bestilt, og jul + nytår længere sydpå er en realitet. Med longboards og surfboards i tasken bliver det forhåbentligt en tur med masser af svømmehud og forhåbentligt nye relationer for Jibe Longboards.

  Tjek ud: www.facebook.com/jibelongboards

  Dagens optur: http://youtu.be/RPrToEXA1aU

  Dagens citat:”Simply knowing the ingredients is not enough to bake a good cake”

  - Straight Up Ug -

 • Uha nogle piger

  17.12.2012

  Så er man for alvor ankommet til en ny kultur. Portugal var/er anderledes, Spanien, nærmere Madrid – hvor de 3 sidste dage er spenderet med sightseeing på longboard og vold-meget tapas & rødvin er ligeledes anderledes. MEN Marokko – Marrakech, er for alvor noget at skrive hjem om!!

  Turen blev bestilt for godt to uger siden. Skolen var næsten sat på pause og en ferie på godt 2½ uge skulle bruges på noget fornuftigt. Hvad ellers at gøre end at opleve en af barndomsdrømme-destinationerne Marokko! Nu når man alligevel er i området.

  Flere input og rygter om landet har præget min ellers neutrale indgang til landet. På godt og ondt.
  Normalt foretrækker jeg at vide mindst muligt om et sted inden ankomst, for derved at kunne blive forhåbentligt mest muligt positivt overrasket. Befolkningen skulle ha’ en ret laid-back tilgang til tingene, siges det.

  Taxi-manden, der skulle have ventet mig i lufthavnen, var ikke til at finde. Hvilket egentlig var OK, idet deres taxaer på ingen måde ville kunne have plads til mit surfboardbag.

  Så bus nr. 19 røg jeg på sammen med to super chill dudes fra henholdsvis Korea (syd) og Japan. Efter 30 min. ankom vi til hvad der efter sigende skulle være Afrikas største markedsplads. SHIT et syn. Mennesker overalt! Man føler, man befinder sig i verdens centrum. Hvis man er lidt fin på den kunne man fristes til at sige verdens r*vhul.
  Aber i snor hopper rundt, slanger med syede læber danser til panfløjte, madboder overalt, butikker i lange baner, mænd med smøger og kaffe på de mange cafeer, og turister der konstant bliver approach’et af glade Marokkanere. Jeg er VILD med stedet!

  Efter 10 minutters spadseretur gennem snuskede gader og allerede mange indtryk, ankommer jeg til en oase uden lige. Rainbow Hostel. Farver overalt, dekorerede borde og madrasser, hvor rejsende slanger sig med the og shisa. Her bliver jeg budt velkommen af to meget glade herrer. De serverer mig pænt netop the og shisa uden den normale check-in kutyme. Efter nu 7 timer, stadig inden check-in. Fantastisk. Et sted hvor tingene ikke kører efter en manual, men det kører!

  Der kan skrives romaner om dette sted. Men det må blive en anden god gang!

  I morgen står den på… Longboarded er blevet samlet og det skal luftes.
  Hvor præcis det bliver, må tiden vise. En billet til Agadir er på dagsordenen, hvor julen skal spenderes med nogle danske surfere, jeg ser frem til at møde. Så jul i et islamisk land bliver måske en realitet alligevel. Vejrudsigterne ser positive ud – så det jo nok godt nok så…

  Og jah – skolen. Der stilles selvfølgelig krav om diverse afleveringer og forberedelse til januar. Dem ser vi på. På longboard-fronten er der et par aftaler i hus med nogle skateshops og udøvere om sessions og forhåbentlig nye bekendtskaber.

  Dagens citat: ”Der findes ikke klogskab, der findes uvished og dumme beslutninger”

  Go’ jul fra Afrika !

  Alexander

 • Vi sås din gås

  14.02.2013

  ”And now the end is near…”, en sang, der giver de fleste mødre kuldegysninger og tårer i øjenkrogene. Ikke desto mindre bliver den spillet ved alle festlige lejligheder, bare lige fordi!

  Hjemstavnen er igen blevet ens omgivelser. Ud med polakkere og andre Erasmus-studerende, ud med Atlanterhavet, ud med rødvin til én €, ud med solcremen og spejlreflekssolbrillerne. Og IND med ny praktikplads i egen virksomhed ”Jibe Longboards”, ind med sne yber alles, ind med jantelov og ind med - et rigtig godt bud på hvor ens fremtidige tilværelse skal spenderes, DANMARK!

  Tårerne var dog ikke til at fremprovokere på de involveredes kinder, da farvellerne og ”vi ses KLART igen” skulle uddeles i midten af januar. Semesteret i Portugal var slut. Erasmus var forbi, hvilket for mange var stramt og for andre en lettelse. En masse fester, hertil eksamener, optog den sidste luns tid, hvor folk ihærdigt prøvede at gøre et sidste forsøg på at indhente deres forsømte *smiley med blink og trutmund*.

  En masse tanker har fyldt mit hoved. Hvad har jeg fået ud af dette semester, hvad har jeg lært, hvad har jeg opnået. BlaBlaBla… Det kan være meget svært at sætte specifikke ord på, hvad man har nået, hvis man ikke har haft et mål. Og inden man sætter sig dette mål, skal man vurdere, om det er realistisk, og om det er målbart. Jeg vil tjene mange penge… Jeg vil tjene én million. Jeg tænker stadig!

  Til dem, der overvejer at tage et semester i udlandet, bør de nok undersøge, hvad de reelt set går ind til, og hvad de vil have ud af det. Erasmus udvikler én gevaldigt som person. Ligeså vel som andre halve års udlandsrejser gør det. Man lærer ting i skolen, hvilket man forhåbentligt også havde gjort derhjemme. Man møder nye mennesker, som man… Go’ pointe! Du tvinger dig egentlig til at møde nye mennesker på tværs af kulturer, som man hverken gør i ens hjemland eller på ferie. ”Open minds” er mottoet – giver egentlig meget god mening.

  Nu får vi forhåbentligt snart nys om, hvordan vores afsluttende eksamener gik. Bestod vi, eller skal vi tilbage og foretage reeksamen. Bliver meget rart at modtage den info…

  Portugal er et skønt land på mange måder. Deres uddannelsessystem og generelle system skal man lige vænne sig til – de’ old school! Hvis man kan tilpasse sig dette, kan et semester i Setúbal varmt anbefales.
  - det’ Portugal! Vilde longboard-bakker og heftige bølger!

  Det var sgu’ sidste skud på stammen. Hvis der er nogle, der har fulgt med – DOOOPE! Sætter jeg pris på. I er essensen af Darwins teori omkring Evolution. Hvis I ikke syntes, dette giver nogen mening, har I måske ret. Hvad giver mening nu om dage… WUP WUP.

  Har du brug for info omkring Erasmus i Portugal, overvejer du selv at tage dertil, tag da endelig kontakt.. (gerne kvindelige henvendelser, singler foretrækkes) *smiley stor smil, blink, røde kinder og engelkrone på issen*

  Citat: ”jeg samler på opture, mit mål er at have verdens største samling”.

  Straight Up Ug

  / Alexander