Projektskrivning i Shanghai

22. april 2013

Af Michael Bjerrekær, finansøkonomstuderende

Kufferten var pakket, visummet klistret i det bordeauxrøde pas, flybilletterne bestilt og hotellet på det kinesiske universitet, Shanghai Finance University, var reserveret. En spændt - og forventningsfuld - stemning bredte sig i den københavnske lufthavn, Kastrup, blandt de mange rejsende finansøkonomer fra Cphbusiness City. For manges vedkommende var det et førstegangsmøde med det kommunistiske styre Kina. Foran dem ventede der nu kun knap 9 timers flyvetur før den store metalfugl satte kløerne på kinesisk jord.

Ved ankomsten til Pudong International Airport i Shanghai blev de unge forventningsfulde danskere mødt af det kinesiske toldvæsen, som hurtigt fik øje få den store flok af unge mennesker med skandinavisk udseende. Nu skulle det kinesiske toldvæsen sikre sig, at alle indrejsepapirer var i orden. Det var de heldigvis...

Da vi ankom til Shanghai Finance University med taxa, hvor de 14 kommende nætter skulle tilbringes, blev vi mødt af et venligtsindet personale med styr på sagerne. Vi blev alle eskorteret op til vores store dobbeltværelser, hvor vi boede to og to, og hvor pladsen ikke var til at klage over. Resten af ankomstdagen stod på udpakning og afslapning, da anden dagen ville stå i projektets tegn.

 

 • Projekt: unge kinesiske studerendes brug af smartphones

  Som nævnt ovenfor stod anden dagen i projektets tegn. Alle finansøkonomer fra Cphbusiness City skulle møde veloplagte til en orientering om, hvad der ville stå på programmet fra lærernes side de næste 14 dage. På dette møde blev der informeret om alt lige fra vejledningstider og forventninger til udarbejdelsen af projektet. Det omtalte projekt er en obligatorisk opgave, de studerende på 2. semester får stillet. Om man vil skrive den i Danmark eller i Kina er op til den enkelte elev. Dette semesters opgave var at undersøge de unge kinesiske studerendes brug af smartphones, hvor fagene statistik og markedsføring indgik.

  Alle grupper havde forberedt deres spørgeskema hjemmefra, som selvfølgelig var udformet på engelsk. Mange grupper gik efter lærernes orienteringsmøde i gang med at spørge de studerende på Shanghai Finance University. Kravet fra lærernes side var, at grupperne hver især minimum skulle have 100 respondenter.

 • Store shoppedag

  Dagen efter var det "store-shoppedag". En af de medrejsende lærere, Dorthe Sejling, som hyppigt besøger det kinesiske universitet i Shanghai, havde efter gode oplevelser arrangeret en tur til et stort skræddermarked midt inde i centrum af Shanghai. De kinesiske tøjekspedienter fandt hurtigt måleredskaber, stofruller og vareprøver frem, som de forventningsfulde studerende hurtigt tog til sig.

  De fleste af drengene fik skræddersyet et jakkesæt eller to og yderligere skræddersyet et par skjorter. Priserne var helt i bund kvaliteten taget i betragtning. Prisen for et skræddersyet jakkesæt lå på 600 RMB (kinesisk valuta), som svarer til ca. 560 danske kroner. Skjorterne kostede sølle 100 RMB, hvad der svarer til 93 danske kroner. Der blev derfor handlet igennem fra de studerendes side. Efter et par dage var de fine jakkesæt og skjorter klar til afhentning. Nogen fik de flotte klæder med hjem med det samme, mens andre måtte sende det retur til en sidste oplægning.

  Efter et par dage med ris, kylling, nudler og and havde lærerne arrangeret en fælles spisetur for de interesserede til et lækkert sted kaldet "Blue Frog". Her kunne de studerende mæske sig i lækre burgere, sprøde pomfritter samt lækre drinks. Restauranten lå i bunden af verdens tredje højeste bygning, World Financial Center, også kaldet "Øloplukkeren". Denne skulle de studerende senere opleve udsigten fra.

 • På natklub med hajer

  Næste dag fortsatte de studerende med endnu mere opgaveskrivning. Mange grupper var kommet godt i gang med opgaven og brugte de tildelte vejledningstider flittigt. Flere grupper brugte universitetets kæmpe areal som arbejdsplads, herunder den altid solrige græsplæne, der lå ud til kanalen, som snoede sig rundt omkring campus.

  Den samme dag stod samtidig i byturens tegn. Aftenen bød på en fælles bytur, hvor størstedelen af de medrejsende studerende deltog. Planen var at mødes på en bar kaldet "Perrys" i den modsatte ende af Shanghai. Dette sted var kendt og populært for sine mange vestlige "backpackere", som også fyldte en stor del af baren denne aften. Baren var derudover kendt for sine billige drinks, herunder meget billige "buckets". De fremmødte danske studerende gav den gas på god dansk manér. Aftenen skulle dog ikke slutte her. Efter et par timer på "Perrys" tog gruppen videre på én af Shanghais mest eksklusive natklubber, kaldet M1NT. Natklubben er udover at være kendt for sit eksklusive klientel også kendt for sit store hajbassin i entreen. Dette måtte ikke forbigå de danske studerendes næser.

  De mange danskere blev lukket ind gruppevis. Grupperne blev eskorteret hen til forskellige elevatorer, som derefter førte dem op på 24. etage, hvor natklubben holdt til. Og rigtigt nok... I entreen var et kæmpe hajbassin med ca. 10 hajer, som var ca. 1 meter lange hver. Udsigten var heller ikke til at klage over. Mange stod klistret til de store panoramavinduer på natklubben for at nyde den smukke udsigt til den oplyste by, Shanghai. Efter mange timers dansen og drukken vendte danskerne snuden hjemad. Dagen efter skulle de studerende nemlig på sightseeing i Shanghai.

   

 • Sightseeing i Shanghai

  Den efterfølgende dag havde de medrejsende undervisere fra Cphbusiness City, Lone Anette Hansen, Dorthe Sejling og Astrid Lena Otto, arrangeret en sightseeingtur i Shanghai. En lejet turistbus med engelsktalende guide havde 9 timer til at vise de studerende den flotte, travle og forurenede by. De studerende skulle, som nævnt tidligere, starte med at opleve World Financial Center, også kaldet "Øloplukkeren".

  De studerende blev med elevator ført op til en højde som andre mennesker springer i faldskærm fra. Udsigten udover Shanghai var fantastisk. Mødet med verdens tredje højeste bygning fik selv de tømmermændsramte studerende fra gårsdagens bytur til at vågne op.

  Efter mødet med World Financial Center blev de studerende fragtet hen til Shanghais ældre bydel, som bød på mange lokale butikker, hvor selv den dårligste forhandler ville kunne "prutte" prisen i bund. Området indeholdt derudover et hav af lokale restauranter. Herudover var det charmerende område omgivet af ældre arkitektur, som gjorde det til endnu en stor oplevelse. De studerende blev sluppet løs, og mange valgte at bruge tiden på at finde en lille hyggelig lokal restaurant at spise på.

  Derefter gik turen videre til et kendt palads nær den ældre bydel. Paladset er kendt for sine mange munke, troende kinesere, mange (store og små) Buddha-figurer og flot og gammel arkitektur. De studerende blev vist rundt på paladset af den engelsktalende guide, hvor mange troende kinesere enten stod bedende med et arsenal af røgelsespinde i hånden eller sad bedende inde i én af de mange bygninger. Dette blev sidste stop på sightseeingturen.

 • På besøg hos Norden

  En studerende fra D-klassen havde hjemme fra Danmark arrangeret et virksomhedsbesøg hos en bekendt i det danske rederi Norden A/S, som bl.a. er en af verdens førende, og som har en afdeling i Shanghai. De studerende fra D-klassen var derfor én af dagene på virksomhedsbesøg hos ovennævnte firma. De studerende fik en grundig præsentation af, hvad rederiet står for, hvilke værdier de har, og hvad deres målsætninger er. Nogle studerende fik en smule blod på tanden af at se et par unge friske fyre fra Danmark lede en afdeling i ét af verdens ældste rederier - i Shanghai.

  De efterfølgende dage gik med at færdiggøre den mange siders store opgave, der dagen efter skulle afleveres til lærerne. Efter aflevering af projektet gik den sidste dag med evaluering af hele forløbet i Shanghai samt en sidste shoppetur. Både tøj, sko og accessories var billigere end hjemme i Danmark. Dette udnyttede mange studerende.

 • En enorm oplevelse

  Alt i alt var denne tur en enorm oplevelse. Selv den kræsne guide ville finde denne tur fantastisk. At være på den anden side af kloden og skrive et projekt med en masse skønne finansøkonomer kan ikke beskrives med ord, men jeg har da prøvet...

  Turen har yderligere styrket det sociale bånd, endda også på tværs af klasserne.

  Er man frisk på at lære sine klassekammerater og de studerende fra de andre klasser bedre at kende, udarbejde et projekt i udlandet, få et indblik i den kinesiske kultur, opleve nogle fede byture med sine medstuderende på Shanghais fede barer samt nyde tilværelsen som studerende, skal man tage imod tilbuddet om dette og tage med Cphbusiness på tur til udlandet, eksempelvis til Kina.

 • Fakta
  • Shanghai Finance University er 380.000 m2 stort.
  • Universitet er grundlagt af China's Central Bank i 1952.
  • Universitet har ca. 564 undervisere og ca. 8000 studerende.
  • Universitetets motto er: "Display honesty and cultivate virtue, foster ambition and contribute to society.
  • En "Bucket" er en meget stor drink (herunder navnet "Bucket" = Spand), som indeholder en del spiritus. De store drinks er typisk kendt fra de thailandske "Full Moon" fester.
  • Der bor ca. 23. mio. indbyggere i Shanghai.
  • World Financial Center er verdens 3. højeste bygning med sine 492 m. og 101 etager.
  • Rederiet Norden har afdelinger i 5 forskellige lande udover Danmark. Selskabet havde i 2011 en omsætning på 12,2 mia. kr.
  • Prislejet for en flybillet t/r Shanghai ligger på ca. 3000-4500 kr. Alt afhængig af mellemstop og tidspunkt for bestilling.