Studietur til Shanghai

To hold logistikøkonomer fik et kulturchok på den fede måde.

28. januar 2014

To hold studerende på Logistikøkonomuddannelsen på Cphbusiness City var i efteråret 2013 14 dage på studietur til Shanghai.

”Det er utænkeligt, at en logistikøkonom ikke på et tidspunkt i sin karriere kommer til at arbejde med det kinesiske marked, alene fordi 8-10 procent af verdenshandelen udskibes fra Shanghai. Derfor er det godt, at de studerende kommer ud og oplever kulturchokket. På studieturen besøgte vi virksomheder for at få indblik i de udfordringer, der møder internationale virksomheder i Kina”, siger praktikkordinator Dorthe Sejling, der deltog i turen.

Nedenstående rejseberetning er skrevet af en af de studerende, Christian Gow Hansen:

Studietur til Shanghai kan anbefales

Når man kommer til Kina, har man en idé om, hvad man møder, men hvis man aldrig har besøgt landet før, bliver man overrasket.

En oplevelse af en anden verden 

Under forberedelserne til en studietur til Kina danner man sig naturligt en forestilling om og et billede af det land og den kultur, man står over for at skulle besøge.

Har man aldrig besøgt Kina før, bliver man, sine mange tanker og overvejelser til trods, alligevel overrasket over de store forskelle, der er mellem Danmark og Kina.

Da vi landede i lufthavnen, blev vi straks mødt af mænd fra pirattaxaer, der spurgte os blege danskere, om vi ikke skulle have en taxa ind til byen. Det slemme er ikke, at de spørger, og at man på forhånd ved, at man vil blive snydt, men snarere det, at de er alle vegne - også selvom man er ved at stige ind i de rigtige taxaer. Kinesere har sans for forretning, og de er ikke blege for at udnytte en mulighed for en god handel, når den viser sig.

Trafikken i Kina er helt umulig, og man kan kun grine nervøst fra bagsædet, når de holder hornet inde, mens de suser gennem byen, skiftende fra vejbane til vejbane. Det er en ting, man skal vænne sig til, men det er billigt at tage taxa i Shanghai, og 25 kroner for ca. 20 km kan kun kaldes studievenlige priser.

Sprog og tegnsprog 

Sproget er nok det, man vil opleve som det største problem. Man kan ikke læse, hvad der står, og møder man en kineser, der snakker engelsk, er man heldig.

Man kan heller ikke opsøge det engelske sprog. En receptionist, turistinformations-medarbejder eller en tjener i turistområderne taler ikke nødvendigvis engelsk, selvom de arbejder med turister til dagligt. Årsagen er blandt andet, at størstedelen af turisterne i Kina er kinesere.

At sproget ikke kan bruges, skal ikke stoppe kommunikationen, og tegnsprog får man det nu sjovt med i sidste ende, og så får man næsten altid det, man bad om. Hvis man snakker flinkt på dansk, kan det have samme effekt.

Man kan også samle visitkort på hoteller, restauranter, tøjmarkeder og andre attraktioner, og så kan man forholdsvis let komme omkring.

Danske virksomheder i Kina 

Når man rejser på studietur, skal man besøge virksomheder for at få indblik i, hvordan det er at arbejde for og med folk i et fremmed land med en meget fremmed kultur.

Vi havde et fantastisk spændende program med besøg hos både danske og kinesiske virksomheder. Vi besøgte bl.a. Shanghai Guandong International Container Terminal, en deep sea port beliggende 30 kilometer ud for Shanghais kyst, og Pudong Airport Cargo Terminal.

Hos DSV, Grundfos, Danish Chamber of Commerce China og SAS Cargo mødte danske medarbejdere os med engagement og fortællelyst, og det gjorde stort indtryk på os at høre om, hvordan danske virksomheder møder og håndterer både det potentiale og de udfordringer, der er indlejret i den kinesiske arbejdskultur. Herhjemme finder vi stabilt fremmøde og loyalitet over for en arbejdsgiver særdeles vigtigt, mens det økonomiske boom i Kina har præget værdier og holdninger til disse faktorer i en sådan grad, at mange produktionsvirksomheder oplever at miste op til 40% af arbejdsstyrken i forbindelse med det kinesiske nytår, fordi mange ansatte ganske enkelt har fået et bedre tilbud med en højere løn hos en anden virksomhed og derfor aldrig vender tilbage efter nytårsferien.

Det bedste, ved at besøge virksomheder, er, at man får sat billeder på alt det, man hører om outsourcing og flytning af produktion til Kina. Alle de teorier, man har lært om organisatoriske og logistiske udfordringer, ser man på i et nyt perspektiv, når man hører om de konkrete problemer og hvordan, de enkelte virksomheder vælger at løse dem.

Spar op til en utrolig oplevelse 

Der skal ikke lægges skjul på, at en rejse til Kina for den gennemsnitlige studerende er en dyr affære, men tager man af sted med et åbent sind og er indstillet på at opleve et sansebombardement, er en studietur til netop Kina en fantastisk mulighed for at opleve, hvordan det internationale handelssamfund fungerer, og hvordan teori og praksis mødes.

En studietur til Kina kan således anbefales på det varmeste. Så få sparet op og se at komme afsted på en fed uddannelsesrejse til et land i vækst.