Udlandsophold i Bangkok

16. februar 2014

Studietur til Bangkok for studerende på finansøkonom og financial controller i Lyngby

Søndag den 16. februar 2014

16 studerende fra Cphbusiness Lyngby (10 fra Finansøkonom og 6 fra Financial Controller) er i uge 8-9 på studieophold i Bangkok, hvor vi studerer på University Rajamangala Krungthep.

Opholdet indeholder både forelæsninger og virksomhedsbesøg.

Desuden skal de studerende i grupper udarbejde et projekt, der bliver eksamineret i ved hjemkomsten til Danmark.

Finansøkonomerne skal lave en investeringsforing som investerer i Thailandske værdipapirer, og Financial Controllerne skal rådgive om opstart af et datterselskab i Thailand.

Med på turen er i første uge undertegnede, og i anden uge Lasse Dahlberg.

For Finansøkonomerne er det 4. gang, vi besøger Bangkok, mens det er første gang for Financial Controllerne.

Der er jo en del uroligheder og demonstrationer i Bangkok i øjeblikket, men vi har heldigvis ikke været berørt af det.

Helge Sørensen
Underviser

 • Varme, skyskrabere og et investeringsprojekt

  Dag 1-2: Søndag den 16. og mandag den 17. februar 2014

  Søndag aften skulle vi alle mødes og spise middag sammen. Det gjorde vi på restauranten lige over for vores hotel. Snakken gik primært på, hvad folk tidligere havde oplevet. Nogen havde besøgt Phuket, Helge havde været i Junglen, mens andre havde set en masse af Bangkok.

  Herefter tog de fleste af os i byen for at fejre, at Mark havde fødselsdag da klokken blev midnat.

  Mandag morgen mødtes vi alle med vores ”kontaktperson”, Greg. Alle syntes det var lidt spændende at have uniform på – og vi var spændte på, hvad der ventede os på universitetet.

  På skolen blev vi introduceret til de professorer, vi kommer til at møde – og de andre internationale studerende, bl.a. 2 fra Kina.

  På skolen fik vi en introduktion til vores projekt, og efter skole mødtes grupperne og udvekslede ideer og fik skrevet lidt løst og fast om problemformuleringen. I samme forbindelse fik vi en smule sparring af Helge.

  Indtil nu har vi haft flere forelæsninger – nogle mere interessante end andre. Specielt har vi alle fundet stor interesse i en forelæsning, der handlede om kulturforskelle mellem Europa og Thailand. Der er virkelig mange småting, der er anderledes.

  Onsdag morgen skulle vi tidligt op, og de fleste valgte derfor at droppe bytur og druk tirsdag aften og i stedet mødes ved poolen. Vi sad ved poolen – med en øl fra 7/11 i hånden og fødderne dyppet i vand. Først her havde vi rigtig tid til at snakke - uden det hele handlede om projekt og skole.

  Indtil videre er min fornemmelse, at alle har oplevet en masse – men at dagene går utrolig hurtigt. Vi kan dårligt se, hvornår vi skal finde tid til projektskrivning.

  Marlene Laura Jørss
  (Finansøkonom)

 • Grundfos

  Dag 3: Tirsdag den 18. februar 2014

  ”Grundfos is a leader in advanced pump solutions and a trendsetter in water technology.” Sådan lød det, da vi i dag besøgte Grundfos i Bangkok.

  Det var oprindeligt en tur der var lavet til controllerne, men nogle af finansøkonomerne var også interesseret i at tage med. Vi mødtes på skolen kl. 8.00 og var hos Grundfos kl. 9.00. Her blev vi taget godt imod af en venlig mand, som skulle fortælle og vise os rundt.

  Grundfos er en dansk virksomhed, der blev grundlagt i 1945 af Poul Due Jensen. I dag er Grundfos verdens største producent af pumper.

  Vi startede med en præsentation af virksomheden på en times tid. Så var der en tur rundt, herunder fremvisning af kontorlokaler, værksted og lager. Grundfos har 92 ansatte i Thailand og mere end 18.000 ansatte i hele verden.

  Der var meget stor fokus på de forskellige slags pumper, og da vi som bekendt ikke læser til ingeniører, var der desværre ikke den store viden om eller interesse i dette. Ellers var turen rigtig fin.

  Vi var hos Grundfos i små 3 timer, inden vi drog tilbage på skolen til undervisning i Real Estate med Greg som underviser.

  Line Cecilie Brogaard
  (Financial Controller)

  Dag 3 - aften

  Så fik vi desværre det første tilfælde af madforgiftning. Midt om natten blev en af de studerende meget syg med høj feber og kramper, så vi måtte desværre en tur på hospitalet.

  Heldigvis er det Thailandske sundhedssystem OUTSTANDING…! Ikke noget med akuttelefon, eller ventetid på skadestuen, som vi er vant til i Danmark.

  Ind i en taxa, hen til hospitalet som lå 5 min. væk. Her blev vi straks modtaget af portører med kørestol. Flere læger og sygeplejersker tog sig med det samme af patienten, og i løbet af 10 min. var alt under kontrol.

  Patienten fik en enestue sammen med en studiekammerat som blev sammen med hende natten over.

  Rejseforsikringen i Danmark fik vi også kontakt med øjeblikkeligt, så alt virkede upåklageligt.

  I skrivende stund har patienten det meget bedre og vi håber hun bliver udskrevet i eftermiddag så hun kan komme med os til Pattaya i morgen.

  Helge Sørensen
  Underviser

 • Investering og lovgivning

  Dag 5: torsdag den 20. februar 2014

  I dag blev vi undervist af Hr. Advokat Suvictha i Mutual Funds for at lære om investeringsforeninger og de forskellige typer af lovgivning.

  Derudover er vi blevet undervist i specifikke lovgivninger med henblik på at en dansk investeringsforening skal ind på det thailandske marked og udbyde thailandske produkter til danske kunder.

  For at det skal kunne lykkes, er det derfor utroligt vigtigt at lære om de enkelte lovgivninger og struktur af de enkelte investeringsforeninger.

  Suvitcha holdte alt i alt en rigtig fornuftig og utrolig lærerig forelæsning.

  Mark
  Finansøkonom-studerende

 • Thailandsk kultur

  Dag 6: Fredag d. 21. februar 2014

  Om fredag skulle vi ud til Pattaya og i anledning af dette skulle vi foretage et stop ved Botannical Garden ved Pattaya for at se noget Thailandsk kultur og derudover kigge på flotte ældre bygninger og se elefantshow og et kulturshow, hvor der blev kæmpet Mayu Tai.

  Der var et par som valgte at tage en tur på elefanter, andre som ønskede at tage billeder med tigere, nogen tredje som ville fodre hjorte, skildpadder, heste, æsler, osv.

  Efter Botanical Garden blev vi kørt over på vores hoteller, og tog ud og spiste fælles aftensmad.

 • Ejendomsmæglerbranchen i Thailand

  Dag 7: lørdag den 22. februar 2014

  Denne dag besøgte vi en ejendomsmægler, som skulle fortælle os om, hvordan branchen hernede er.

  Firmaet hedder New Nordic Group og er i gang med et projekt i Pattaya.

  Ud fra 3D-billeder at dømme lignede projektet en lille by inden i en anden by.

  Vi blev modtaget af en af New Nordic Groups ejendomsmæglere fra Norge. Vi blev vist ind i et lille mødelokale, hvor hans præsentation begyndte. Han fortalte om alt fra hvordan ejendomsmæglerens rolle var i forhold til køber /sælger til hvordan andre end thailændere ikke kunne eje landområder, men det var der selvfølgelig veje udenom.

  Det blev afrundet af en spørgerunde hvorefter vi fik en rundtur i området, hvor der stod halvfærdige og færdige bygninger.

  Mikkel Aistrup
  Studerende

  Note:

  Den norsk-kontrollerede virksomhed har bygget 600 hotelværelser, lejligheder og condos (ejerlejligheder) samt en række villaer - og er i gang med at videreudvikle. Deltagerne fik vi en grundig gennemgang af de juridiske og kulturelle udfordringer, som sådan et projekt medfører; herunder kravet om at udlændinge ikke må eje jord samt at selskaber skal være mindst 51% ejet af thailændere.

 • Arbejde med forhindringer

  Dag 9: Mandag den 24. februar 2013

  Dagen i dag startede med, at vi fik mulighed for at sove lidt længe, inden vi skulle noget. De fleste grupper havde dog valgt at stå tidligt op for at arbejde på deres projekt.

  Herefter mødtes vi kl. 12.30 foran receptionen hvor vi ventede på Greg, inden vi drog mod BOI (Board Of Investment). Her var vi godt og vel en time efter, til et meget hjælpsomt oplæg.

  Vi fik en masse god info angående overvejelser, man skal gøre sig, når man vælger at oprette et selskab i Thailand, og vi havde samtidig mulighed for at få svar på nogle af de spørgsmål, vi gik og tumlede med.

  Hun fortalte også, at de klædte sig i uformelt tøj, så de uhindret kunne gå forbi demonstranterne, der søgte at hindre offentligt ansatte i at gøre deres arbejde ved bl.a. at storme offentlige kontorer. De var dog tvunget til at arbejde i midlertidige kontorer, da deres normale kontorer lå omringet af demonstranter.

  Herefter tog vi ellers bare afsted i grupper mod hotellet, hvor de fleste grupper valgte at bruge det meste af dagen på at skrive projekt.

  Om aftenen blev en af de andre syg og kunne ved selvsyn konstatere, at de har hospitaler af høj kvalitet, men også med et skarpt øje til pengepungen ...

 • Projektarbejde og undervisning

  Dag 10-12: 25.-27. februar 2014

  Tirsdag-onsdag stod i projekternes tegn. Der blev knoklet. Kun afbrudt af helt nødvendige besøg i poolen og/eller hos skrædderen.

  Torsdag var vores sidste officielle skoledag med undervisning af professor Pamin som underviser i Currency Hedging Strategies. Det handler i korte træk om at sørge for, at ens profit ikke mindskes, når udenlandske valutakurser ændres.

  Dertil lærte vi så om Forward Contracts, som egentlig bare er en aftale om køb eller salg i fremtiden til den nuværende valutakurs, så man ikke risikerer at miste penge.

  Efter professor Pamins lektion var det tid til at få en lille tale holdt af vice-rektoren for Rajamangala University of Technology, derefter fik vi overrakt et diplom med følgende påskrift: "International Finance And Investment: Thailand Financial Perspectives" ... og obligatoriske taler og masser af fotos.

  Ud over Greg og vicerektor og director osv., var der også repræsentanter for et kinesisk samarbejdsuniversitet, der sender 70 studerende, der skal læse her et helt år.

  Derefter retur og mere arbejde med projekterne.

  Hvis alle når langt nok med projekterne, kalder Skybar om lidt.