Gaveregn til iværksættere

225.000 danske kroner fandt nye ejermænd og -kvinder torsdag den 10. september 2015, da Carl Løbnitz Krebs og Hustrus legat blev uddelt for sidste gang i Inkubatoren på Cphbusiness Søerne.

22. september 2015

Se billedgalleri på Facebook.

- Det betyder rigtig meget. Man kan vove mere, for hvis man skulle låne de penge, så risikerer man at skylde, hvis man fejler. Så det er langt fra symbolsk, siger Casper Pade, der står bag virksomheden Clean Sneaks og som skal bruge de 50.000 kr. til at trænge ind på det engelske marked.

Anton Knud Lautrup-Larsen er enig. Han har også netop modtaget 50.000 kr. i legat og sætter pris på pengene.

- Hvis man ikke har familie, man kan låne af, så er det svært med beløb i den størrelse, siger han og forklarer, at der ikke findes mange investorer, der investerer i det niveau.

Han sælger bæredygtige lys i virksomheden Kandl. Leverandørkæden er vigtig, og halvdelen af pengene skal da også gå til at rejse til en leverandør i Equador, fortæller han.

Skal gøre en forskel

Carl Løbnitz Krebs og Hustrus legat har ligget stille i nogle år, fortæller advokat Jakob Henningsen, der administrerer fonden.

Fonden er oprettet med det formål at “yde hjælp til unge kvinder og mænd fra 20 – 30 år til uddannelse indenfor handelens område, herunder rejsehjælp og hjælp til etablering af virksomhed.” I årenes løb er legaterne blevet uddelt i portioner a 10.000 kroner til unge på handelsskole. Efterhånden er fonden dog blevet så lille, at den skulle afvikles. Legaterne til Cphbusiness-studerende er derfor de sidste, fonden giver.

Fonden har ikke haft nogen egentlig bestyrelse, så det er Jakob Henningsen, der har stået bag beslutningen om at fokusere på Cphbusiness’ studerende. Det er dem, der bedst passer på en nutidig fortolkning af fondens oprindelige målgruppe, mener han, og ansøgere har da heller ikke skuffet.

- Det har været spændende at læse iværksætternes ansøgninger. Det er livsbekræftende, at der er nogen, der brænder for iværksætteri, siger Jakob Henningsen.

Når der uddeles legater, skal de gøre en forskel, lyder det fra Jakob Henningsen, der gerne så, at det var nemmere at starte virksomhed i Danmark. Det bør ikke være et brev omkring manglende betaling til SKAT, man modtager som nystartet virksomhedsejer, men derimod et takkebrev, mener Jakob Henningsen.

Stor potentiale

Der er kommet 30 ansøgninger til fonden, og det glæder Marie Helles, der arbejder med innovation og entreprenørskab på Cphbusiness. Det er ikke alle ansøgere, hun kendte i forvejen.

- Det viser, at vi på Cphbusiness har et lag, der sprudler. Der er et par stykker, som vi ikke vidste var der, siger Marie Helles.

Hun fortæller, at Cphbusiness af samme grund sætter gang i et projekt, der skal finde og hjælpe de iværksættere i gang, der findes på Cphbusiness’ forskellige uddannelser.

Blandt modtagerne var:

  • Enjoy Locally - enjoylocally.com
  • Experify Music
  • Kandl - kandl.dk
  • Clean Sneaks - cleansneaks.dk
  • Clé - clé.dk
  • Camilla Pedersen(praktikophold, Tanzania)
  • Weibel Foods