- Der er ikke noget, der stopper mig

På under to år har Kareem Ahmed gjort Street Society til et projekt, der gør en kæmpe forskel for Københavns børn og unge.

17. december 2015

”Succesoplevelser viser vejen frem.” Sådan lyder de inspirerende ord fra 25-årige Kareem, der har sin daglige studiegang på professionsbacheloren i innovation og entrepreneurship på Cphbusiness Lyngby. Men Kareem har mange flere bolde i luften end sit studie.

Sammen med Enver ’Valli’ Uzeiri og Réda M’barek, begge 28 år, stablede Kareem tilbage i 2014 et nyt projekt på benene; non-profit organisationen Street Society. Med et navn inspireret af gademiljøet tilbyder Street Society sportsaktiviteter inden for blandt andet street soccer og futsal for børn og unge uanset køn, alder og etnicitet, specielt med fokus på socialt udsatte grupper i samfundet.

En iværksætter i maven

”Jeg vil være iværksætter!” Det tænkte dengang 18-årige Kareem tilbage i 2008, da han, efter blot at have boet i Danmark i fire år, blev optaget på Niels Brocks nystartede HG-iværksætterlinje.

Drømmen om at starte egen virksomhed ligger da heller ikke fjernt fra Kareems hjemlige rammer. Hans far, der ligesom moderen er fra Sudan, har nemlig prøvet kræfter med iværksætteriet og har startet flere forskellige virksomheder. Desuden har Kareems far været med til at stifte den arabiske skole på Nørrebro.

Iværksætterdrømmen blev dog ikke indfriet for Kareem med det samme. Efter at have dimitteret fra HG tog han nemlig en uddannelse som eventkoordinator, hvor han var på et tre-måneder langt praktikophold hos et event- og PR-bureau i Dubai.

Rollemodel for socialt udsatte

Efter uddannelsen som eventkoordinator rettede Kareem fokus til at gøre noget godt for andre ved at bruge sine ressourcer til at give tilbage til socialt udsatte unge, så de ikke rodede sig ud i kriminalitet, som han før havde oplevet blandt flere af sine barndomsvenner:

- Rigtig mange unge mænd i min omgangskreds er ikke lykkedes med at nå så langt, som jeg er. Jeg har set rigtig mange af mine barndomsvenner havne i kriminalitet. En god ven fra HG røg i ungdomsfængsel. En anden fra klassen røg i voksenfængsel.

Kareem søgte derfor arbejde hos Boligforeningen VIBO og blev ansat i boligsocial-afdelingen på Nørrebro, sidenhen på Amager, hvor han blandt andet arbejdede med udsatte børn og unge – et arbejde, der var med til at give ham inspiration til at starte sin egen forening.

Inspiration fra Cphbusiness

I 2014 blev drømmen til virkelighed, da Street Society blev stiftet. Og det var ikke kun hans tidligere arbejde med børn og unge i belastede områder i København, der gav ham inspirationen. Kareem fandt nemlig hurtigt ud af, at professionsbacheloren i innovation og entreprenørskab på Cphbusiness harmonerede godt med iværksætterlivet.

- Da jeg kom ind på professionsbacheloren i innovation og entreprenørskab i 2014, begyndte jeg at tænke mere innovation ind i projektet. Det er på PBA i innovation og entreprenørskab, at jeg rigtig er faldet på plads i noget, hvor jeg føler mig hjemme. Her kan jeg virkelig arbejde med det, jeg kan lide, fortæller den unge iværksætter og fortsætter:

- Jeg var nervøs for, om det ville blive svært. Men jeg fandt ud af, at det er lige noget for mig at arbejde sammen med folk, som vil noget af det samme som mig. Så sparrer man med hinanden og bliver stærkere.

Kareem fortæller også, at flere af de unge i Street Society er nysgerrige omkring at gå i hans fodspor, når det gælder uddannelse, og starte på professionsbacheloren i innovation og entreprenørskab på Cphbusiness. 

Et stærkt, internt samarbejde

I dag består Street Society, der har afviklet mere end 100 turneringer og street events, af 18 frivillige, herunder instruktører, socialrådgivere og tre projektledere, der alle hjælper med at få foreningens arrangementer op at køre.

- Det var for dyrt at få professionelle til at lave vores hjemmeside og logo. Så det måtte jeg lave selv.

Kareem Ahmed

Især sammensætningen af de tre stiftere, der mødte hinanden igennem frivilligt arbejde i DBU, er ifølge Kareem en af årsagerne til Street Societys succes:

- Réda har en professionsbachelor i sportsmanagement fra Cphbusiness, så han har styr på alt det sportslige. Valli er uddannet pædagog og har derfor en god forståelse for børn og unge. Og jeg er nok mere den innovative type, der kommer med en masse idéer. Vi supplerer hinanden rigtigt godt.

Og Kareems kreative tankegang og evner kom også på prøve, da foreningens hjemmeside og logo skulle laves.

- Det var for dyrt at få professionelle til at lave vores hjemmeside og logo. Så det måtte jeg lave selv. Det var egentlig ikke så svært, når man først lærte at bruge programmerne. Vores motto er jo også ’learning by doing’, siger Kareem med et smil på læben.

Desuden støtter samarbejdspartner fra DBU København Daniel Mlka, der tidligere selv har været med til at sætte skub i Street Society, op om, at foreningens frontfigurer er en god sammensætning:

- De er et stærkt team, og så er de tillidsfulde og gode til at tage ansvar. De er til at regne med, når man har en aftale med dem, og vigtigst af alt er de gode til at møde børnene i øjenhøjde.

Marianne Evers, afdelingsleder fra Københavns Kommunes Ungdomsskole, der er en af Street Societys faste samarbejdspartnere, har også kun rosende ord til overs for Street Society:

- Hvis vi har en situation, der brænder på, hvor de unge ikke kan håndteres, og hvor der kræves ekstra pædagogisk kendskab, så ved vi, hvem vi skal trække på – og det er Street Society. 

Store projekter i vente

Økonomisk støtte har Street Society skaffet fra Københavns Kommune, og fremtiden ser også lys ud, da foreningen har sikret sig støtte fra Nordea Fonden til Street Society Cup, som starter i januar 2016. Her får børn og unge en oplevelse inspireret af Champions League:

- Street Society Cup er Champions League på street-niveau. Det bliver ikke en hverdagshal, børnene og de unge træder ind i. Vi vil gerne give dem oplevelsen af at være stjerner, så de kan få mere selvtillid. Vi regner også med, at der kommer en række danske professionelle fodboldspillere, afslører Kareem.

Desuden arrangerer Street Society en Jule Cup 1. og 2. juledag, hvor børn og unge, der pga. deres religion ikke holder jul, kan komme og spille fodbold.

- Der er mange børn og unge, der ikke holder jul. Derfor afholder vi Jule Cup i juledagene, så de kan få nogle sjove dage, hvor der normalt ikke er så meget at lave i forvejen, forklarer Kareem. 

Fra forening til socialøkonomisk virksomhed

Street Societys hurtige udvikling har overrasket Kareem, men trods dette har den ambitiøse iværksætter styr på planerne om, hvordan foreningen skal udvikle sig i fremtiden:

- Nu er min idé at gå fra forening til socialøkonomisk virksomhed. Vi kan skabe arbejdspladser for unge rollemodeller fra kvarterer med socialt udsatte unge. De starter med at være frivillige, og så giver vi dem uddannelse via kurser: De lærer forskellige ting omkring sport, fx futsal via samarbejde med DBU. Så får de bevis på, at de kan være trænere og undervisere, siger Kareem og fortsætter:

- Min drøm er, at Street Society bliver en stor sportsorganisation, der laver alt muligt: Street basket, street fitness, og vi skal til at starte street dance nu. Vi samarbejder med mange aktører. Det skal være et sted, hvor vi tilbyder kurser og mentorordninger for dem, som har det svært.

Kareem har desuden et mål om at få flere til at involvere sig i Street Societys arbejde – og det gælder ikke kun unge med en anden baggrund end dansk:

- Der er mest nydanskere i foreningen. Men der er også enkelte ’almindelige’ danske unge, som engagerer sig. Vi vil gerne åbne op herfra og mikse kulturer mere. Vi vil bygge bro.

- Der er ikke noget, der stopper mig. Jeg kan ikke lide at gå med flokken. Jeg må gå mine egne veje.

Kareem Ahmed

Verden som legeplads

Selv om Kareem nyder tilværelsen ved at hjælpe børn og unge gennem Street Society, indrømmer han, at der kommer en tid, hvor han skal prøve noget nyt:

- Om nogle år er vi projektledere der ikke mere. Vi bygger et stærkt fundament, og så tager nogle andre over. Det skal ud på gaden og følge trenden. Det er jo street. Alle skal have en ejerfornemmelse over det. Derfra skal jeg bare være bestyrelsesmedlem. 

I stedet har den innovative iværksætter flere planer og større mål i fremtiden, hvor det ikke blot er Danmark, men hele verden, der er målet.

- Der er ikke noget, der stopper mig. Jeg kan ikke lide at gå med flokken. Jeg må gå mine egne veje. Jeg vil gerne have fingrene i alle mulige nye projekter. Street Society er hjertet, men jeg vil også gerne lave noget med Afrika. Ligesom vi nu arbejder på tværs af bydele, vil jeg gerne arbejde på tværs af verden, slutter Kareem.

Læs mere om Street Society på:

streetsociety.dk og facebook.com/streetsocietyDK