Internationale studerende skal have job i Danmark

Samarbejde mellem Cphbusiness, KEA og Erhvervsakademi Sjælland skal sikre internationale studerende job i Danmark.

06. januar 2016

Lige før jul uddelte uddannelses- og forskningsminister, Esben Lunde Larsen, tre millioner kroner til i alt fem projekter, der skal gøre overgangen til det danske arbejdsmarked både nemmere og mere attraktiv for færdiguddannede internationale studerende i Danmark. Et af de fem projekter, der har fået støtte, er et samarbejde mellem Cphbusiness, KEA og Erhvervsakademi Sjælland. 

Når internationale studerende i Danmark afslutter deres uddannelse, er de ofte værdifuld og kvalificeret arbejdskraft, der kan løfte nogle af de opgaver, som de danske virksomheder står og mangler hænder til.
Derfor har uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsen i oktober afsat tre millioner kroner til projekter, som kan være med til at fastholde de internationale dimittender i Danmark:

- Vi bruger rigtig mange penge på at uddanne internationale studerende. Derfor giver det også mening, at de bliver i Danmark og arbejder, når de er færdiguddannede. Det kan for eksempel være i landdistrikterne, hvor mange virksomheder efterspørger kvalificeret arbejdskraft. Derfor er det afgørende, at uddannelsesinstitutionerne samarbejder med lokale virksomheder, så de internationale studerende får kontakt til erhvervslivet, allerede mens de studerer. Det skal pilotprojekterne medvirke til, siger Esben Lunde Larsen.

Målrettet indsats

Et af de fem projekter, der har fået støtte, er et samarbejde mellem Cphbusiness, KEA og Erhvervsakademi Sjælland.

Formålet med pilotprojektet er at give de studerende mulighed for systematisk kontakt med virksomheder med stor efterspørgsel på arbejdskraft og gøre overgangen fra studie til job nemmere og mere succesfuld.

- Med denne støtte kan vi i endnu højere grad professionalisere og målrette Cphbusiness’ indsats over for vores internationale studerende, så langt flere af de internationale dimittender forsøger at få fodfæste på det danske arbejdsmarked – især i Region Hovedstaden og Region Sjælland, siger Michael Huss Svejstrup, international chef på Cphbusiness.

Omdrejningspunktet for projektet er, at de internationale studerende får opbygget et professionelt netværk i Danmark, lærer det danske arbejdsmarked at kende og lærer at navigere i det.

- De internationale studerende er ofte bagud på point i forhold til danske studerende, når de afslutter en uddannelse hos os. De har ikke samme netværk og føling med dansk erhvervsliv som danske studerende.

Derfor sætter vi ind med en mere målrettet vejledning af internationale studerende og supplerer med aktiviteter som mentorordning og match making med virksomheder i Danmark. Vi er særligt glade for, at det er lykkes os at få involveret en række relevante brancheorganisationer og eksterne netværk fra starten af. Gennem dette samarbejde forventer vi at kunne styrke de internationale dimittenders muligheder for at træde ind på det danske arbejdsmarked – dér, hvor der er brug for dem, siger Michael Huss Svejstrup.

Samarbejdspartnere

Eksterne samarbejdspartnere tæller Dansk Erhverv, Dansk Industri (Global Talent), Copenhagen Capacity, Lyngby-Taarbæk Vidensby, Work in Denmark, PROSA, Tænketanken DEA, Væksthus Sjælland og Køge Kommune.