Tre bøger om ledelse, du ikke vil gå glip af

09. marts 2016

Gå en tur i foråret, tag en god bog med og lad tankerne spire. Vi har talt med underviser på Cphbusiness og ekspert i arbejdspsykologi og filosofisk ledelse, Niels Lund Poulsen, der her anbefaler tre aktuelle bøger om ledelse.

Kunsten at vælge sig selv, af Pia Søltoft 

Denne udgivelse blomstrer med tankegods, som er hævet over mode og trends. Søltoft tager Søren Kierkegaard under armen og fortæller på en enkel måde om geniets tanker. Der er et fint fokus på ledelse og coaching, og bogen giver på nænsom vis stof til refleksioner og spørgsmål, som du kan stille dig selv og vende tilbage til, når du vil. Hvordan har du valgt dig selv i dit lederskab? Opgaven er ikke at blive en anden, men at blive dig selv som menneske og leder. Denne bog har ingen udløbsdato.

(Akademisk Forlag 2015)

Meningsskabelse, organisering og ledelse, af Sverri Hammer og James Høpner 

Meningsskabelse er et plusord i 2016, men kan vi lede mening? Læs denne enkle og operationelle udlægning af den amerikanske psykolog Karl Weick's centrale begreber i syv trin. Weick ser ofte ledelse overraskende forfriskende. Et eksempel er, at ledere stimulerer opbakning i organisationen med “walk the talk”. Weick twister og anbefaler: “Talk the walk...” Det handler om, at du skal finde ud af, hvad dine medarbejdere taler om og tilsætte de ord, der mangler i stedet for at gentage dine egne pointer. Bogen gør teori til indsigter, som ledere med fordel kan nyde og lade sig inspirere af.

(Samfundslitteratur 2014)

Ledelse i kompleksitet, af Karina Solsø og Pernille Thorup 

Mange virksomheder oplever stigende kompleksitet, som spiller ind på ledelsens håndtering strategisk og taktisk. Ralph Stacey, som selv var topleder i britisk erhvervsliv, har senere banet vejen for, hvordan organisationer kan forholde sig til kompleksitet. Hans mange bøger og begreber kan være vanskelige at absorbere og omsætte praktisk.

I denne bog på dansk løfter og letter Solsø og Thorup som de første tilgangen til Ralps Stacey's centrale begreber. Vejen er dermed åben for nye indsigter, som er spændende og udfordrende. Styringen i kompleksitet gør ledelsesopgaven til et spørgsmål om både refleksion og mønstergenkendelse samt udvikling af en særlig evne til at læse og kommunikere i en verden, der på én gang muliggør og begrænser handlerum. Bogen er vigtig, men kommer ikke med lette løsninger. En rigtig grubler, der spiller fint sammen med de to andre titler.    

(Dansk Psykologisk Forlag 2015)