10 tips - jobsøgning

Er du klar til at søge et job? Når man søger et job, handler det ikke kun om at skrive en jobansøgning, lave et CV og trykke "send". Det handler om meget mere end det. Få 10 tips til din jobsøgning nu.

Når man søger et job, handler det ikke kun om at skrive en jobansøgning, lave et CV og trykke "send". Det handler om meget mere end det.

Her har vi 10 tips klar til din jobsøgning.

  1. Kend dine kompetencer. Find ud af, hvad du kan. Tænk over, hvilke projekter du har lavet i løbet af dit studie, og hvilke kompetencer det har givet dig. Måske du er blevet god til at holde præsentationer, og måske du er blevet god til at arbejde konstruktivt med problemstillinger. Tænk over, om du er god til noget specifikt, eller om du er en generalist, der er god til lidt af det hele? Kig også i studieordningen fra dit studie. Her finder du information om, hvad du bør kunne efter studiet. Har du været i praktik eller haft et studiejob, så beskriv, hvad du lavede, hvilken forskel du gjorde på arbejdspladsen, og hvad du lærte af det. Det vægter højt på dit CV.
  2. Kend dig selv. Find ud af, hvad der kendetegner din måde at arbejde på, og brug det aktivt i din jobsøgning. Er du den der tager styringen i gruppearbejdet, eller vil du hellere have uddelegeret en specifik opgave? Tænk også over, hvilke opgaver du har haft det sjovest med under studiet. Måske du oplevede flow og fik et kick ud af noget specifikt. Hvis du kender dig selv, kan du bedre beskrive dig selv i jobansøgningen og hjælpe dig til, hvilke slags job du bør sigte efter.
  3. Hvem er du på nettet? Google dig selv. Din fremtidige arbejdsgiver gør det, så find ud af, hvordan du fremstår på nettet. Måske der dukker pinlige billeder op, som du selv kan fjerne.
  4. Opdater din Facebook-profil. Det er tid til at fjerne profilbilledet med øllen i hånden og erstatte det med et lidt mere neutralt og professionelt billede. Det behøver ikke være kedeligt, men du må gerne se ædru ud. Tjek også lige dine billeder igennem, som du lagde på for fem år siden. Måske der er et par billeder, som din fremtidige arbejdsgiver ikke behøver kunne se.
  5. Lav (eller opdater) din LinkedIn-profil. Det er tid til at få lavet den. Og ja, den er vigtig. Mange headhuntere og virksomheder bruger LinkedIn som rekrutteringsplatform. Giv din profil et professionelt udtryk med et ordentligt profilbillede (ingen ferie- og festbilleder, tak!) og skriv din profiltekst, så det afspejler dine kompetencer, hvad du søger, og hvad du har af erhvervserfaring og uddannelse. Din profil er din online jobansøgning.
  6. Tid til netværk. Det er nu tid til at tænke strategisk over hvem i dit nuværende netværk, der kan åbne døren til dit first job. Gå dine Facebook-venner og LinkedIn-forbindelser igennem og se, hvem der arbejder i spændende stillinger på interessante arbejdspladser. Tilføj dine undervisere på LinkedIn. De har ofte et stort netværk, og de ved, hvad du står for. Tænk også på dine venners forældre – måske de kan åbne døren til det første job. Se mulighederne i de personer, der omgiver dig.
  7. Vælg virksomhederne. I stedet for at starte med at kigge tilfældige ledige stillinger igennem, kan det være en god idé at tænke over, hvor du gerne vil arbejde. Er der nogle virksomheder, som du synes lyder spændende? Måske du har hørt godt om arbejdsmiljøet, eller måske branchen eller produktet tiltaler dig? Og husk, at det ikke altid handler om at få den rigtige stilling fra start af, men at få foden indenfor i den rigtige virksomhed. Det ene job kan hurtigt føre til det næste, da virksomheder oftest rekrutterer internt, før de slår stillinger op eksternt.
  8. Arbejdsmiljø. Vi glemmer det ofte i jagten på løn og den ”rigtige” titel, men oftest er arbejdsmiljøet den vigtigste faktor. Har medarbejderne det sjovt sammen, er stemningen god, arbejder man i eget kontor eller i åbne kontorlandskaber? De ting kan være afgørende for din trivsel på arbejdspladsen. Tag ud og besøg virksomheden – bed om en rundvisning eller sid i foyeren og mærk stemningen. Kunne du se dig selv arbejde der?
  9. Lav research. Før du sender en jobansøgning afsted, så lav research. Du må gerne være skeptisk over for virksomheden. Det er helt ok at påpege, hvilken forskel du kan gøre for deres virksomhed, men husk at være ydmyg. Og skriv virksomhedens navn rigtigt – tjek på deres hjemmeside, hvordan de selv skriver virksomhedens navn i brødteksten. Det er ikke ligegyldigt.
  10. Match jobansøgning og CV til virksomheden. Tilpas din jobansøgning og dit CV til den enkelte virksomhed. Og ja, det gælder hver eneste gang. Måske er dit Lotto-kursus fra Superbrugsen ikke relevant at have med på CV’et hver gang. Læg vægt på at beskrive de projekter fra studiet, som er mest relevante i forhold til det job, du søger. Dine projekter, din praktik og dit studiejob er din erhvervserfaring – brug den aktivt!

God fornøjelse med jobsøgningen!