Den digitale tøven

Kommunikationsrådgiver Mads Svaneklink fra Analog fortæller her om vigtigheden af at have stærke digitale kompetencer, når man vil være en attraktiv spiller på fremtidens jobmarked.

Dagens digitale karriereråd: Spørg dig selv, om du er en digital vinder eller en digital overlever. Vinder du fordele på dine digitale evner - eller rækker dit niveau kun lige til overlevelse i en stadig mere digital verden? Du kan besvare spørgsmålet ved at se på, hvordan du relaterer til dine kollegaer eller studiekammerater. Er det dig, som andre går til med IT-relaterede spørgsmål? Eller er du selv typen, der konstant trækker på andres viden om digitale værktøjer og online informationskilder?

Inden for de næste 5-7 år vil du – kære Cphbusiness alumne – få en stilling, der ikke eksisterer i dag. Din faglighed, personlighed og ikke mindst digitale kompetencer vil gøre dig værdifuld på en måde, der er vanskelig at forudsige.

Lyder det underligt? Så spørg de mange Social Media Managers, IT-forretningsanalytikere og Adwords-konsulenter, der findes i dag, om de havde set det komme. Men det er nu engang konsekvensen af den kolossale forandring, samfundet gennemgår i disse år. Digitale muligheder og cloud-baserede services skaber et virvar af nye måder at skabe værdi på. Både i arbejdslivet og i privatlivet.

Den digitale udvikling vil derfor også påvirke din karriere. Dine IT-evner og ikke mindst din tilgang til de digitale muligheder vil enten styrke eller forringe din faglighed. Så selvom du er den skarpeste på årgangen, vil dine IT-færdigheder påvirke den måde din chef, kunder eller samarbejdspartnere vægter dig på. Er dine digitale evner i bund, så vil det utvivlsomt begrænse dine muligheder for at gøre karriere. Lidt ligesom F1-køreren Sebastian Vettel ikke vinder nogle Grand Prix, hvis han kørte i Niki Laudas racer fra 1976.

Din tilgang til nye digitale værktøjer er central i din opkvalificering. Der er ganske vist kurser og tutorials, der kan lære dig det meste. Brugerfladerne bliver gradvist også mere intuitive, så flere kan anvende komplekse kommunikationsværktøjer i hverdagen. Men din tøven over for nye teknologier kan være med til at begrænse din egen forståelse for de nye teknologier. Var du én af dem, der trak på skuldrene af PokemonGo, da det rullede over verden i sommeren 2016? Hvis ja, så er du allerede bagud på point, når augmented reality bliver implementeret i dit fagområde – hvis det da ikke allerede er det…

Den digitale tøven kan du fjerne med nysgerrighed og faglig interesse for den digitale udvikling. Men du skal samtidig være opmærksom på den digitale tøven, som din arbejdsplads udviser. Den IT-infrastruktur, som virksomheder og organisationer tilbyder medarbejdere i hverdagen, har en direkte indvirkning på medarbejdernes digitale evner og arbejdsglæde. Derfor kan du opleve en relativ nedgang i egne evner, hvis du ender i en organisation med en gennemgående digital tøven.

Jeg havde selv fornøjelsen af journaliseringsprogrammet OPUS2000 på min tidligere arbejdsplads. Det var en organisation med mere end 450 medarbejdere, og OPUS2000 vil svare til et ERP-system i de fleste virksomheder. OPUS2000 var navngivet i udviklingsfasen, hvor år 2000 var et nærmest magisk år, der lå ude i fremtiden. Da jeg arbejdede der i 2010, var OPUS2000 en daglig joke. Det er naturligvis ikke gratis at udskifte sådan et system. Men prisen for at lade det køre så længe betalte vi hver dag. Journaliseringen var tidskrævende, og medarbejdere med forstand på de digitale løsninger var for længst begyndt at lave sideløbende arbejdsgange med Dropbox, Google Drive, osv.

De medarbejdere, der ’hackede’ arbejdsgangene dengang, er samtidig dem, der sidder i høje stillinger i dag. Ikke fordi de brugte Dropbox. Men fordi de besidder de evner, der kræves af de digitale vindere.

Dit digitale udgangspunkt for karrieren handler derfor både om din personlige tilgang og om den organisation, du udvikler dig i. Hav det med i betragtning ved jobskifte – og stil krav til IT-værktøjerne på din arbejdsplads! Det vil stille dig og arbejdspladsen bedre, når der stilles nye krav til jeres digitale omstilling.

Om bloggeren:

Mads Svaneklink er kommunikationsrådgiver og Partner hos Analog. Mads blogger om mødet mellem teknologi og erhvervsliv med fokus på de barrierer, der opstår i introduktionen af nye teknologier og eksisterende arbejdsgange.

Siden 2012 har Mads undervist i digitale færdigheder på videregående uddannelser, i erhvervsorganisationer og fagforeninger. Mads og Madeeha fra Analog er faste undervisere for HK/Privat, der hvert semester tilbyder gratis kurser for studerende og nyuddannede på Cphbusiness.