Do's & don'ts i jobsøgningen

Karriererådgiver Anne Marie Valentin fra intojob.dk fortæller her, hvordan du optimerer din jobsøgning.

Hvis du er jobsøgende, er der meget på spil, når du søger, og jeg VED, at du sender lidt af dig selv med, hver gang du søger et job. Derfor er nedenstående do's and don'ts vigtige.

Jobsøgning handler mere end nogensinde om imagepleje – om at vise et troværdigt og professionelt billede af dig selv, når du kommunikerer med virksomhederne. Der er masser af jobs lige nu, men også mange ansøgere. Derfor er dit job at kvalificere dig optimalt.

Måske skal du søge job for første gang og har ikke den erfaring og viden med i bagagen, som nogle af dine ”konkurrenter” stiller op med i kampen om at komme til samtale.

En stor del af det at søge job handler om personlig branding. Derfor skal du skabe det billede af dig selv, som du ønsker, andre mennesker skal se og huske.

Få styr på dine kontaktdata

Det er en lille detalje, som mange ikke tænker over, for man har nu engang de kontaktdata, man har. Det siger en hel del om dig, hvis du har valgt en e-mail-adresse som ”nana.laekker@gmail.com”. Det kan godt være, det var sjovt, da du oprettede adressen, men det er ikke den mail-adresse, du skal angive på dit cv. Og husk at indsætte et link til din LinkedIn profil.

Dit billede

Det kan godt være, du er udadvendt og har let ved at komme i kontakt med nye mennesker. Men lad være med at vise det med et foto at dig selv fra juleaften foran grantræet i stuen (det gør mange desværre). Det billede hører hjemme på Facebook. Få taget et præsentabelt billlede af dig og brug det. Lige nu er din ansøgning dit visitkort, og det skal præsentere dig bedst.

Skriv det der er relevant

Vær præcis og kortfattet, når du skriver ansøgninger. Hvis du har en uddannelse efter gymnasiet og måske en del erhvervserfaring i bagagen, så lad være med at fylde CV’et med oplysninger om din tid på Buddinge skole eller dine tidligere sommerferiejobs. HR-medarbejdere vil have et kort og præcist CV med den information, der er relevant for det pågældende job.

Regn med at den, der rekrutterer, i gennemsnit bruger 30 sekunder (!!!) til at skimme dit CV igennem for at finde frem til de kandidater, der går videre. Og vær opmærksom på, at de kun læser din ansøgning, EFTER de har set dit CV, HVIS det præsenterer dig og dine kompetencer på en overskuelig og ”lækker” måde.

Stavekontrol

Tidligere var alle, der ikke helt har styr på retskrivningen, prisgivet venner og families nåde og barmhjertighed. Sådan er det ikke længere. Nu har vi stavekontrol. Så brug den. Det er meget afslørende for din professionalisme, at du har stavet rigtigt i dit ansøgningsmateriale. Det kan dog ikke anbefales, at du helt forlader dig på stavekontrollen. Få for en sikkerheds skyld en anden til at læse korrektur. Det er ikke alt, stavekontrollen kan fange. Der kan jo også være tale om forkert ordstilling.

Benyt referencer og skriv, at de kan fremskaffes

Det er altid en god idé at bruge referencer. Men naturligvis kun dem, du ved, du kan stole på, og som vil sige noget pænt.

Motivér din ansøgning

Du skal skille dig ud fra mængden med din ansøgning; altså motivere din ansøgning, så virksomheden får indtryk af, at de ansætter en medarbejder, der virkelig brænder for jobbet og/eller virksomheden. Hvis du skiller dig positivt ud i bunken af ansøgere, er du kommet langt.

Få mange flere gode råd til din jobsøgning på intojob.dk/blog/.

Kom videre med det rigtige materiale og vær sikker på at få de relevante oplysninger med i dit CV.

De bedste hilsner

Anne Marie Valentin
Karriererådgiver
+45 30 64 60 13
www.intojob.dk