Skriv dig til jobsamtalen

Karriererådgiver og ejer af intojob.dk, Anne Marie Valentin, giver gode råd til, hvordan du håndterer jobannoncen, så du forbedrer chancerne for at blive inviteret til jobsamtale.

Når du skal søge job, er det vigtigt at være opmærksom på, at en jobannonce er en ønskeliste, som beskriver den ideelle kandidat. Men den ideelle kandidat, som kan leve op til alle ønskerne i jobannoncen er svær at finde. Og måske findes den ideelle kandidat slet ikke.

Derfor kan det ligeså godt være dig, der løber med jobbet, selvom du ikke kan opfylde alle ønskerne. Du skal derfor være bevidst om ikke at sortere dig selv fra på forhånd, hvis du ikke lever op til alle krav der er listet op.

Jobsøgning er storytelling

Der er mange måder at fortælle om sine erfaringer og ønsker på. Det er din opgave, som jobsøgende, at fange modtagerens interesse og undersøge hvad den virksomhed, som du ønsker ansættelse i, lægger vægt på.

Ved jobsøgning taler man om ”skill” og ”will”. Dine ”skills” er dine faglige og personlige kompetencer, som beskrives tydeligt og relevant i dit CV.

Ansøgningen skal vise din ”will”, dvs. hvor stærk din vilje og motivation er for at få jobbet.

Materialer til din jobsøgning

For at komme i betragtning til drømmejobbet skal du udarbejde følgende materiale:

  • Et CV
  • En ansøgning

Dit CV og din ansøgning skal tilrettes, hver gang du søger et nyt job, så det matcher netop dét job og dén virksomheds behov.

Dit CV er din varedeklaration, som fortæller din jobhistorie og uddannelsesmæssige baggrund. Det skal være interessant, læsevenligt og overskueligt. Vær opmærksom på, at arbejdsgiveren læser dit CV som det første.

Din ansøgning er dit salgsbrev. Ansøgningens primære formål er at forklare din motivation, og hvorfor du er den rette kandidat. Ansøgningen handler altså om fremtiden.

Ærlighed i jobsøgningen

Din opgave er at sælge dig selv bedst muligt, så du kommer til samtale. I dit salgsarbejde er derfor du nødt til at ”give den gas” uden at lyve.

I jobannoncer er der typisk listet en række konkrete opgaver eller kompetencer, som virksomheden efterspørger fx erfaring med Excel. Her kan det være en udfordring at beskrive sit kompetenceniveau uden at oversælge - eller undersælge sig selv.

Mange kandidater, som ikke har meget erfaring med Excel, vil typisk skrive at de har ”lidt erfaring” eller ”ikke så meget erfaring” med Excel. Her er det vigtigt, at du ikke undersælger dig selv. Har du lidt erfaring med Excel, så skriv at du har ”erfaring med Excel”. Det niveau, som du måske vurderer er ”lidt erfaring”, kan af andre betegnes som ”erfaring” eller ”meget erfaring”. Det afhænger af, hvad og hvem man måler sig med. Sammenlignet med superbrugere, er vi jo alle ”lidt erfarne”. Undgå dermed selv at skalere din erfaring. Ofte er den vigtigste faktor, at du har lyst til at blive bedre til Excel og har mod på at lære noget nyt.

Ingen arbejdsgivere forventer, at du kan det hele på forhånd, men det forventes oftest, at du som ny medarbejder har lysten til at lære.

Gode råd til jobsøgningen

Her er nogle gode råd til jobsøgningen, inden du sender en ansøgning til et konkret job:

  • Sørg for at din ansøgning matcher jobannoncen
  • Tjek virksomhedens hjemmeside inden du går i gang med at skrive
  • Tjek branchen og de tendenser, der er i branchen. Måske er der tendenser og udvikling på vej, som du kan bidrage positivt til
  • Undersøg alt hvad du kan om virksomheden og jobbet. Måske kender du nogle ansatte, som du kan få nogle relevante informationer fra
  • Hvis der i jobannoncen er oplyst en personreference, kan du med fordel tjekke personen på LinkedIn og på internettet generelt. Det er altid godt at vide hvem du skriver til. Selvom det er en virksomhed, er der et menneske bagved der tager stilling til dit materiale
  • Ring og spørg til jobbet inden du søger. Der er altid noget relevant at spørge om.

Formålet med at ringe er ikke nødvendigvis, at de skal huske dig – det er skønt hvis de gør det. Formålet er, at du kommer tættere på jobbet, og at du kan referere til en samtale i din ansøgning, men også at du kan få afklaret eventuelle tvivl, som du måtte have i forhold til dit kandidatur. Måske er du i tvivl om, hvorvidt du reelt er kompetent nok, eller om du har den rette profil, selvom du rigtig gerne vil have jobbet. I stedet for at bruge timer på at skrive et CV og en ansøgning, kan du få afklaret det ved en telefonsamtale. Men husk at ringe til virksomheden, inden du skriver ansøgningen.

Hvis du omvendt ved, at du er kvalificeret og rigtigt gerne vil have jobbet, kan du fx ringe og spørge om prioriteten i arbejdsopgaverne, eller du kan spørge hvad de lægger allermest vægt på, når de skal vælge den rette kandidat. Det vil understrege din interesse i jobbet samt stille dig stærkere i en jobsamtale.

Dette er blot eksempler på, hvad du kan spørge om. Det vigtigste er, at DU ved hvad DE lægger vægt på, så du kan skrive dig til en samtale.

Held og lykke med jobsøgningen!

Anne Marie Valentin
Karriererådgiver og ejer af intojob.dk 

PS. Ønsker du flere af Anne Maries gode råd, kan du skrive dig op til hendes gratis e-guide ”Scor drømmejobbet” på www.intojob.dk.