Artificial intelligence (AI) - kunstig intelligens

Skal vi være nervøse, når maskiner begynder at kunne "tænke selv"?

Vi lever i en verden, hvor robotter, algoritmer og kunstig intelligens - også kaldet ’artificial intelligence’ - udgør en stadig større del af vores samlede arbejdskraft.

Kunstig intelligens er formentlig den fremtidsteknologi, der har størst potentiale til at skabe markante ændringer i vores dagligdag. Men hvad er kunstig intelligens, hvordan bliver teknologien en del af vores hverdag, og skal vi være nervøse, når maskiner begynder at kunne "tænke selv"?

Hvad er kunstig intelligens?

Historisk set hører kunstig intelligens til blandt de nyeste forskningsområder, men de første sten blev allerede lagt i slutningen af anden verdenskrig, og navnet opstod på en workshop i 1956 på Dartmouth College.

Den korte definition er: Maskiner, der kan tænke og udføre opgaver, som normalt kræver menneskelig intelligens. Kunstig intelligens er således programmerede maskiner, der er i stand til at efterligne et eller flere aspekter af den menneskelige intelligens - som for eksempel evnen til abstrakt tænkning, overvejelse, analyse, læring, problemløsning, mønstergenkendelse, sprogbeherskelse og -forståelse, beslutningstagning og fornuftig handling.

Der er sket en opdeling i forskningen inden for kunstig intelligens, og i dag skelner man blandt andet mellem stærk og blød kunstig intelligens.

Stærk kunstig intelligens (strong AI) bygger på den forestilling, at computere teoretisk set vil kunne udvikle bevidsthed, der svarer til menneskets.

Blød kunstig intelligens (weak AI) indebærer mere beskedent, at computere i fremtiden vil blive i stand til at simulere alle aspekter af menneskets intellektuelle evner - og dermed ubesværet kunne få andre til at tro, at den vitterligt har menneskelig intelligens og bevidsthed, selvom den mangler den subjektivitet, der karakteriserer menneskelig forståelse.

Kunstig intelligens i vores hverdag

Kunstig intelligens - i simple eller avancerede former - vinder frem overalt. For blot at nævne en håndfuld eksempler bliver AI i dag brugt til for eksempel talegenkendelse, maskinoversættelse, gennemgang af forskningsartikler, simple husholdningsrobotter, virtuelt salg og rådgivning, servicemindede chatbots og rådgivning 24-7, og selvkørende biler kræver også en udvikling af kunstig intelligens.

Tidligere erstattede robotter primært jobs i industrien, men i dag ser vi dem også lave et markant fremmarch i vores vidensamfund. Juristers arbejde med at skimme tusindvis af dokumenter igennem gøres for eksempel i dag af computere, der kan trawle arkiver igennem for specifikke ord og emner på få sekunder. Eller robotterapeuten Ellie, der hjælper soldater med posttraumatisk stress.

Automatiseringen betyder, at mange mennesker i dag sidder i jobfunktioner, hvis arbejdsopgaver snart kan løses af computere. Og her går Cphbusiness ikke fri, for det gælder også for en række af de jobfunktioner, som vi i dag uddanner til.

For Cphbusiness er alle programområder i spil. Tænk for eksempel på bankrådgiveren, der kan afløses af en computer, som tilbyder her-og-nu-rådgivning. Har du for eksempel hilst på Cleo? Tænk på hotelbranchen, hvor man har åbnet det første robotdrevne hotel. Måske Henn-na i Japan er næste feriedestination? Eller tænk på at blive politisk ledet af robotten Sam.

Det gælder også om at vende blikket lidt indad på Cphbusiness. For hvor mange af vores funktioner kan afløses af kunstig intelligens? Tænk, hvis vi kunne svare på alumners, studerendes og potentielle studerendes spørgsmål 24-7 uden at foretage os noget? Hvis hver studerende kunne have en personlig AI-mentor, der kunne støtte læring og motivation gennem hele studiet? Eller hvis personaleledelsen blev krypterede algoritmer?

Skal vi være nervøse?

Nej. Vi er rigtig langt med udviklingen inden for kunstig intelligens, og maskiner kan i lang udstrækning både tænke selv og afkode følelser. Jobfunktioner vil blive afløst, men andre vil opstå. Kunsten bliver derfor hele tiden at kunne tænke, hvordan vi kan bruge den kunstige intelligens på intelligente måder.

Hvad kan kunstig intelligens frigive af ressourcer? Hvordan kan kunstig intelligens øge kundeoplevelsen? Reducere omkostningerne? Optimere salg?

På Cphbusiness har vi i øjeblikket flere projekter, som har afsæt i brugen af kunstig intelligens. Læs mere om nogle af projekterne her:

IBM Watson kompetenceafklaring

Projektet handler om at afkode, hvilke kompetencer erhvervslivet efterspørger og dermed også, hvad vi med fordel bør uddanne vores studerende i.

Det sker i et samarbejde med IBM og deres Watson-maskine, som via kunstig intelligens digitalt har analyseret mere end 600 jobannoncer inden for salg og markedsføring og ad den vej har identificeret kompetencer og færdigheder, som vi skal uddanne til. Senere er det planen, at alle vores andre programområder skal analyseres på samme vis.

Projektet er forankret hos Cphbusiness’ programområde Salg og Markedsføring ved lektor Per Gunnar Bergfors og adjunkt Andreas Kiær Thomsen. Læs mere på om Watson-projektet.

Retail Reinvented

Projektet er et netværksprojekt, der handler om fremtidens detailhandel. Kunstig intelligens er også her taget i anvendelse sammen med blandt andet IBM og konsulenthuset Implement.
Projektet er forankret hos Cphbusiness’ programområde Innovation og Entreprenørskab ved lektor Jan-Christian Haxthausen og lektor Carina Burhøj. Læs mere om projektet på www.retailreinvented.dk og www.eaviden.dk/project/retail-reinvented.

Vil du vide mere om AI?

Her er nogle relevante links om AI:

The Future of Education: https://medium.com/futurepi/a-vision-for-education-and-its-immersive-a-i-driven-future-b5a9d34ce26d
Modernisering af læring: http://learninghub.smartlearning.dk/inspiration/nyheder/fremtiden
GTS - center for kunstig intelligens: https://gts-net.dk/nyheder/center-kunstig-intelligens/
En samling af relevante artikler fra IDA: https://universe.ida.dk/tema/kunstig-intelligens/
AI for nørder: https://www.theregister.co.uk/2017/06/09/deepmind_teaches_ai_to_reason/
AI - 15 pros and 6 cons: https://www.livetiles.nyc/blog/pros-cons-artificial-intelligence-classroom/
19 nye uddannelser - robotteknologi og kunstig intelligens: https://www.dr.dk/nyheder/indland/robotteknologi-og-kunstig-intelligens-danmark-faar-19-nye-uddannelser

Podcasts om kunstig intelligens

https://www.dr.dk/radio/p1/hjernekassen-pa-p1/hjernekassen-pa-p1-2017-09-18
https://www.dr.dk/radio/p1/harddisken/harddisken-2016-06-09
https://www.radio24syv.dk/programmer/elektronista/13451525/207-kunstig-intelligens-gud-eller-djaevel/

Relevante arrangementer i nær fremtid

Kunstig intelligens: Bring din virksomhed ind i fremtiden
Den 24. maj 2018, klokken 08.30 til 15.30, København
Pris: Det er gratis
Tilmelding

Artiklen af udarbejdet af Cphbusiness Innovation