De 5 bedste råd før du afslutter studiet

Katrine og Cæcilie er begge dimittender fra Cphbusiness og fik erfaring med livet som jobsøgende efter studiet. Her er deres bedste råd til dig, som snart dimitterer – eller netop er dimitteret.

Når man stadig er studerende, er der mange ting man ikke bekymrer sig om, fx sin økonomiske situation efter studiet. Det virker langt ude i fremtiden, og man har ofte troen på (og heldigvis for det!), at man lander det fede job kort efter studiet. Men – nogle gange lader det fede job vente på sig, og så er det godt at være forberedt.

Katrine og Cæcilie er begge dimittender fra Cphbusiness, og fik erfaring med livet som jobsøgende efter studiet. Her er deres 5 bedste råd til dig, som afslutter studiet og skal i gang med jobsøgningen. Råd, som de ville ønske, de selv havde fået:

 1. Meld dig ind i en A-kasse!
  Vi ønsker for alle, at de går direkte fra uddannelse til job, men der går ofte lidt tid, inden man får sin første ansættelse, og så er det en rigtig god ide at være medlem af en A-kasse. 
  • Dimittender, der har været medlem af en A-kasse i minimum 12 måneder har mulighed for at søge dagpenge fra dag ét efter endt uddannelse
  • Dimittender, der bliver medlem af en A-kasse senest 14 dage efter uddannelsen er afsluttet, har mulighed for at søge dagpenge en måned efter endt uddannelse.
  • Det er gratis at være medlem af en A-kasse så længe du er studerende, der er derfor ingen undskyldning for ikke at melde sig ind. Har du ikke været medlem af en A-kasse, mens du var studerende, så husk reglen om, at du skal melde dig ind senest 14 dage efter endt uddannelse – og her gælder reglen: Udskyd ikke til i morgen, hvad du kan gøre i dag!
 2. Få ret til dagpenge
  Senest 14 dage efter din eksamen skal du melde dig som nyuddannet hos A-kassen. Det gælder både hvis du har været medlem i mindst 12 måneder eller lige har meldt dig ind. Den første dag du er ledig, skal du melde dig til jobcenteret på jobnet.dk. Du kan ikke få dagpenge før du har gjort dette. Derefter skal du udfylde en ledighedserklæring hos din A-kasse. Læs alle manualer fra din A-kasse, for at være sikker på du har gjort alt korrekt.
 3. Spar op til den første måned
  Da din SU er forudbetalt og dagpenge er bagudbetalt, risikerer du at ende med en periode, hvor du ikke har en indtægt. Derfor er det en god idé at spare op, så du har penge til den første måned efter du er blevet ledig.
 4. Sæt dig ind i tingene
  Selvom det kan være svært at overskue midt i eksamenslæsning og opgaveskrivning, er det vigtigt at have sat sig ind i alt det, der kræves for at melde sig ledig. Det kan være en lang proces med mange blanketter der skal udfyldes, og det er derfor en god idé at have læst alle manualer inden sin sidste afsluttede eksamen.
 5. Udskyd ikke jobsøgningen
  Selv om det kan virke tillokkende med en lille pause efter endt skolegang, gør du dig selv en bjørnetjeneste ved ikke at gå i gang med din jobsøgning med det samme - og helst inden du er færdig med sidste eksamen. Brug dit netværk i din jobsøgning, samt de jobportaler og arrangementer for jobsøgende, der er tilgængelige via Cphbusiness Alumni.

Om Katrine og Cæcilie

Katrine Hasle blev færdiguddannet som professionsbachelor i international handel og markedsføring i 2018. Cæcilie Skov Laybourn blev færdiguddannet som professionsbachelor i innovation og entrepreneurship 2017.