5 råd til nyudklækkede dimittender

Underviser Steffen Saxil giver fem gode råd til nyudklækkede dimittender. Fem råd som Steffen ønsker at give videre til jer, som skal til at starte jeres karriere.

07. august 2018

For 25 år siden sad jeg i samme situation som I gør nu. Med en bachelor fra CBS sad jeg med blandede følelser med lige dele ”YES, jeg gjorde det” og samtidig også med en følelse af, at jeg ikke følte mig spor klog, endsige parat til at anvende det jeg havde lært. Det kan godt føles lidt tomt at være færdig med noget, der har fyldt så meget, som jeres uddannelse har gjort. Bare rolig; det skal nok falde på plads, for – som Einstein sagde: – Education is not about the training of facts, it is about the training of the mind.

Jeres hjerner er faktisk vokset en lille smule igennem jeres uddannelse, fordi træning af de små grå giver en fysisk forandring i hjernen, og gør jer i stand til at sortere og fastholde informationer.

Fem råd baseret på egen erfaring

I løbet af de 25 år har jeg lært mange ting af mere eller mindre ubrugelig karakter, men når jeg ser tilbage, er der fem ting jeg gerne vil give videre til jer. Fem ting, jeg selv har brugt i de utallige valg og beslutninger jeg har foretaget i løbet af min karriere og mit liv. Jeg håber I vil kunne bruge dem i jeres vej frem:

1. Vær en taber

Dette er måske ikke den mest oplagte ting at opfordre til. Men hvorfor i alverden fise rundt og knokle løs for at vinde en billig medalje eller et plastiktrofæ. Det har jeg aldrig forstået; gevinsten synes ikke at stå mål med indsatsen.

Jeg møder ofte studerende og andre unge mennesker der gladelig proklamerer at de vil være den bedste, nr. 1, en vinder, og jeg tænker held og lykke; hvis det lykkes for dig at vinde alt, vil du alligevel befinde dig i en verden omgivet af tabere, og hvor sjovt tror du selv det vil være.

Mit budskab er derfor; drop det ræs, slap af og giv jer selv den gave at kunne tabe uden nogen stor indsats, det er meget nemmere, og I slipper for stress.

Hvad du derimod skal gøre er at finde noget du er god til og som giver dig glæde at gøre. Find din passion! Mozart komponerede ikke sin 21. klaverkoncert for at vinde en konkurrence. Da Vinci gik ikke efter en førsteplads i farvelægning, da han malede Mona Lisa og Hemmingway skrev ikke sine bøger for at vinde noget som helst (selvom han ret beset vandt eller i hvert fald modtog en Nobelpris i litteratur). Passion kommer ikke af at ville vinde. Passion kommer af at gøre noget fantastisk. Vær passioneret i det du gør!

2. Vær ærlig

I skal være ærlige overfor jer selv. I løbet af jeres karriere kommer I ud for mange valg, udfordringer og dilemmaer, der kræver meget af jeres hæderlighed og integritet. I vil måske blive bedt om at udføre opgaver, som I ikke føler er moralsk og etisk i orden. Kan I stå inde for det? Vil I stikke en kunde en hvid løgn om en leveringsdato? Vil I lyve for en dommer i en konkurssag? Små løgne bliver til store løgne, og historiebøgerne er fulde af eksempler på virksomheder og organisationer, der langsomt men sikkert, er gledet ned ad hæderlighedens glatte rampe.

Tænk på det her: Alt hvad du ejer kan tages fra dig af andre, men du er den eneste der kan tage din ærlighed fra dig. Når alt kommer til alt, er dit gode navn og hæderlighed det eneste du har.

3. Under promise - over deliver

I løbet af mine studier mødte jeg mange spændende undervisere (og også mange røvkedelige). En af disse undervisere, jeg havde da jeg læste på University of British Columbia, var i den sidste kategori, men han sagde en ting som hang fast: ”Under promise, over deliver”, og det har jeg – med varierende held – forsøgt at efterleve lige siden.

Ingen får forfremmelse eller lønforhøjelse for at love noget man ikke kan holde. Derfor er mit råd enkelt: Lov kun hvad du kan holde, og gør hvad du kan for at levere en lille smule ekstra. Så slipper du også for al den stress du vil opleve, når du har lovet alt for meget og døgnet ikke har timer nok til at levere noget, der minder om dit løfte.

4. Vær ydmyg

Jeg siger det, fordi verden ikke har brug for flere arrogante mennesker. Men også fordi, at når I nu har en uddannelse, er det nærliggende at tro at jeres viden er på plads.

Ydmyghed overfor alt det du ikke ved er afgørende for at kunne lære og blive klogere. Kun dumme mennesker tror at de er kloge. Resten af os bliver hele tiden mindet om vores videns mangler og vores intelligens begrænsninger. Derfor er det vigtigt hele tiden at være ydmyg for ny viden, nye metoder og anderledes tanker.

5. Vær åben

Min familie og jeg holder vores sommerferie i vores hus på Langeland, lidt uden for den lille by Humble. Ikke så langt fra vores hus ligger der et gravsted, som lokalt kaldes for kong Humbles grav. Det er ikke meget, man ved om kong Humble, andet end at han levede mellem 300-400 e.Kr. Det man dog ved, er at han fik en søn med navnet Angel. Han kom senere til at give sit navn til sin stamme i den sene jernalder; de kaldte sig Anglerne. Sammen med stammer i Jylland og den nordøstlige del af vore dages Tyskland migrerede de efter romerrigest fald til de Britiske øer. Det område hvor de slog sig ned, kaldte de Angels land; England. Nogle hundrede år senere gjorde vikingerne dem kunsten efter, og derfor taler vi i dag engelsk, som faktisk er 1/3 dansk. Ord som ”man”, ”eg”, ”flag”, ”window” og mange andre, er faktisk et direkte resultat af de folkevandringer, som startede med kong Humbles søn. Man burde nok gøre lidt mere ud af hans gravsted dernede på Langeland.

Når I begiver jer ud i verden, er I migranter. Det sprog, vi taler sammen internationalt, er et resultat af migration. Og derfor er det vigtigt at være åben; åben overfor mennesker, for ideer, teknologier og tanker. Hvis vi lukker os, er vores civilisation dømt til at forfalde. Når verden i dag bid for bid lader sig lokke af populistiske tanker om nationalisme og prædiker lukkethed fremfor åbenhed, er det dømt til at gå galt. Start med dig selv. Vær åben!

Jeg håber jer alt vel. Vi forventer os store ting af jer. Gør os stolte.

// Steffen Saxil
Underviser på AP degree in Marketing Management, Cphbusiness

Denne artikel er baseret på Steffen Saxils tale til dimissionen for de nyudklækkede dimittender fra Marketing Management.