Undgå presset om at vælge ”rigtigt”

Du er måske bange for ikke at vælge den helt rigtige uddannelse eller det helt rigtige job, for det "skal" man jo. Men hvad nu, hvis der findes flere forskellige rigtige muligheder for dig?

Mange unge har i dag et billede af, at det er vigtigt at vælge "rigtigt". Det drejer sig i første omgang om at vælge den "helt rigtige" uddannelse og sidenhen det "helt rigtige" job. Det er naturligvis en reaktion på forskellige elementer af fremdriftsreformen.

Men måske er du ét af de unge mennesker, der ikke helt ved, hvad du gerne vil – hvad det "rigtige" er for dig. Måske er du interesseret i flere forskellige ting? Måske vil du gerne prøve at arbejde med meget forskellige ting? Men hvordan passer det med at skulle "vælge rigtigt"?

Skal du lade dig presse ind i ind i et "spor af rigtigt", fordi du har hørt, at det er det, man skal gøre, eller kan du med god samvittighed forfølge et andet – eller flere – forskellige spor?

Valget mellem specialist eller leder er forældet

Fortvivl ikke. Mange års studier i motivation og sammenhæng med karriere gennemført af Decision Dynamics har påvist, at karriere og motivation for karriere kan være langt mere mangfoldig end det, mange af os forstår som karriere. Mange ser nemlig stadig karriere som et valg mellem at være specialist eller leder, og det spejler sig fx i gamle travere som "skomager bliv ved din læst", "hvor er den røde tråd i dit CV" og naturligvis også det aktuelle pres for at "vælge rigtigt".

Imidlertid findes der en stor gruppe af mennesker, som motiveres af flere forskellige fagligheder og/eller typer af opgaver.

Flere interesser gør det nemmere at finde job

Hvad betyder det så for, hvilke valg du kan foretage, og hvor store frustrationer du bør have? Det er naturligvis forståeligt, hvis du er frustreret over, at du ikke ved, hvad der er det rigtige for dig. Det er blot ikke udtryk for, at der er noget galt med dig. Mange andre har det præcis som dig – og det er helt naturligt.

Hvad kan du konkret gøre i stedet for at spekulere over, hvad der er "det rigtige"? For det første skal du lære at leve med, at du ikke er én af dem, "der bare ved, hvad der er det helt rigtige for dig". Dernæst kan du måske begynde at glæde dig over og anerkende dig selv for, at du finder glæde i mange forskellige ting. Det betyder nemlig, at det er nemmere for en organisation at tilbyde opgaver, som du vil finde interessante og dermed motiverende, samtidig med at du ikke er afhængig af, at dit job skal have et helt særligt indhold, for at det giver mening for dig.

Hvis du ikke helt vil opgive jagten på "det rigtige" for dig, kan du med fordel prøve forskellige ting af og føre en logbog over, hvilke dele af en opgave/et job, som motiverer dig, og hvilke der er direkte demotiverende. På den måde vil du over en periode sandsynligvis kunne sammenstykke et billede af, hvilke primære elementer et job skal indeholde, for at du kan finde glæde i jobbet.

Det "rigtige" kan være flere forskellige ting

Det handler derfor meget om dit mindset – og om ikke lade det negativt påvirke af andres forventninger til dig. Det betyder også, at du kan øve dig i din fortælling til jobsamtaler, så du med stigende tyngde kan sige, hvorfor du laver - eller har lavet - flere forskellige ting. Og hvis de spørger til den røde tråd, kan du fortælle dem, at den røde tråd er, at du har brede interesser og derfor kan motiveres af forskellige opgavetyper. Og at du derfor har oparbejdet en evne til hurtigt at sætte dig ind i nye ting og skabe værdi.

Så svaret er: Ja, du skal vælge rigtigt, men der findes for mange mennesker ikke kun få, men derimod mange forskellige slags "rigtigt". Og måske er det kun rigtigt for en tid, indtil du finder noget nyt, der også er rigtigt.

Husk på, at du skal være på arbejdsmarkedet mange år fremover – og der er masser af tid til at prøve forskellige ting af.

Rigtig god jagt på de mange "rigtige" muligheder.

/ Torsten Laursen, Qant

Om bloggeren

Torsten Laursen er ansat i virksomheden Qant, hvor han arbejder med at skabe forandring i offentlige og private virksomheder og organisationer.

Torsten er eMBA (MMD) i ledelse fra CBS. Desuden er han HD (O og R) og uddannet proceskonsulent. Endelig er han certificeret/autoriseret i en lang række anerkendte internationale ledelsesværktøjer.