Undersøgelse: kvindelige studerende mest bekymrede

Politiken satte den 23. april sammen med bl.a. P3 og Berlingske spot på resultaterne i Cphbusiness' drømmepanel-undersøgelse.

24. april 2015

Unge, kvindelige studerende bekymrer sig mere end de mandlige. Sådan lød konklusionen i gårdsdagens udgave af Politiken den 23. april, der bragte en helsides artikel om Cphbusiness' drømmepanel-undersøgelse, hvis resultater bl.a. peger på kønnets betydning i forhold til udviklingen af studierelateret stress. Historien blev også bragt i bl.a. P3 Nyhederne og på berlingske.dk.

Undersøgelsen, der blev gennemført i december sidste år, satte under navnet Drømmepanelet fokus på unge menneskers forhold til studie, karriere og familieliv. Blandt undersøgelsens emner var blandt andet studierelateret stress, og resultaterne viser en klar tendens.

Over en tredjedel af kvinderne i undersøgelsen svarer, at de er meget bekymrede for ikke at få gode nok karakterer, når de studerer. Til sammenligning er det kun ca. en femtedel af de unge mænd, der deler den samme bekymringsgrad. Tendensen er den samme, når det handler om at følge med i undervisningen. Her viser tallene, at næsten en tredjedel af kvinderne er meget bekymrede for ikke at kunne følge med i undervisningen, hvorimod det samme kun gør sig gældende for en femtedel af mændene, viser undersøgelsen.

Leder af studievejledningen på Cphbusiness, Søren Meyer, nikker genkendende til den forskel imellem kønnene, som undersøgelsen viser, og han peger bl.a. på de unge kvinders høje forventninger til sig selv, som en del af forklaringen.

- Jeg oplever for eksempel jævnligt, at pigerne gerne vil have orlov eller udskudt en eksamen, fordi de ikke synes, de kan klare arbejdspresset. Men de klarer studiet godt og har ikke dumpet en eksamen. Det er min oplevelse, at det i meget høj grad handler om forventninger til sig selv. At man har svært ved at leve op til det billede, man har af, hvad det vil sige at være en god studerende, udtaler han til Politiken.

Studerende bakker op om undersøgelsens resultater

At der er forskel på kønnene bakkes op af 22-årige Chaline Rasmussen, der læser markedsføringsøkonom på Cphbusiness.

- Jeg kan godt blive stresset over at tænke på, om der er arbejde at få efter uddannelsen. Jeg tror ikke, drenge tænker så meget over tingene. Sådan er det nok helt generelt, udtaler Chalines Rasmussen til Politiken.

At unge mænd måske ikke tillægger uddannelsen samme betydning bakkes op af 27-årige Emil Aaberg, der læser international handel og markedsføring på Cphbusiness.

- Jeg tror ikke, mænd er bange for at gå til studievejledningen og bede om råde eller ser det som et nederlag. Men deres ambitionsniveau er måske ikke på samme niveau som kvinders. Pigerne er bedre til at få høje karakterer. Det er ikke nødvendigvis mit mål. Hvad der står af tal, betyder ikke så meget. Det kan godt virke, som om pigerne pisker sig selv lidt hårdt, udtaler Emil Aaberg til Politiken.

Samme billede på Aarhus Universitet

Resultaterne fra Cphbusiness’ drømmepanel bakkes op af en lignende undersøgelse foretaget blandt Aarhus Universitets 14.000 studerende. 42 procent af de kvindelige studerende angiver i undersøgelsen, at de ofte eller nogle gange er stressede, mens det kun er 29 procent af mændene, der svarer det samme. Resultaterne peger ligeledes på, at kvindelige studerende har mindre tillid til deres egne, faglige evner, som det også er tilfældet på Cphbusiness, skriver Politiken.

Stor medieomtale

De interessante resultater fra Cphbusiness’ undersøgelse har ligeledes fundet vej til andre medier: