Ghanabesøg giver studerende nye muligheder

Cphbusiness Laboratorie og Miljø har indledt et samarbejde med Ghana. Det betyder nye projekter, praktikpladser og bedre udnyttelse af brugt udstyr, som vil blive sendt til landet.

29. marts 2017

- Vi tog af sted for at finde ud af, om det gav mening at sende studerende i praktik i Ghana, og hvilke andre muligheder der kunne være for studerende fra laborant- og miljøteknologuddannelsen. Konklusionen er, at der eksisterer et stort potentiale i Ghana, siger Michael Bloch-Levermore, adjunkt på Cphbusiness.

Sammen med Mikkel West-Nørager, der også er adjunkt på Cphbusiness, har han besøgt University of Cape Coast (UCC) og en række andre potentielle samarbejdspartnere i Ghana i Vestafrika.

- UCC har den fordel, at de er et universitet, og at de underviser helt op til ph.d.-niveau. Så de har mange interessante forskningsprojekter, som vi kan samarbejde om. Det er grunden til, at vi tænkte, at de kunne være en interessant samarbejdspartner, fortæller Michael Bloch-Levermore.


Adjunkt Mikkel West-Nørager fra Cphbusiness i Ghana.

Studerende og brugt laboratorieudstyr til Ghana

Cphbusiness har samarbejdet med UCC siden 2013 og har tidligere haft besøg af repræsentanter fra UCC og sendt studerende til Ghana på 14 dage lange forløb. Michael Bloch-Levermore og Mikkel West-Nøragers tur varede otte dage.

- Målet er at finde forskningsprojekter, som de studerende gerne vil være en del af, og hvor de gerne vil bruge deres praktik, siger Michael Bloch-Levermore.

- En af underviserne fra UCC sagde meget ærligt, at hvis vi vil have studerende til Ghana, er vi nødt til at bringe udstyr med, fordi det er så begrænset, hvad UCC selv har.


På besøg hos University of Cape Coast (UCC).

Inden turen var Mikkel West-Nørager kommet på den idé, at Cphbusiness skulle starte et donationsprojekt og donere brugt laboratorieudstyr til Ghana.

- Idéen er at sende udstyr til Ghana, så både UCC og Cphbusiness får noget ud af det. Vi bliver ofte kontaktet af vores lokale netværk om udstyr, som virksomhederne ikke længere kan bruge. Det er udstyr, der virker fint, men som ikke længere er aktuelt for virksomhederne, fordi deres krav er så høje. Det udstyr kunne vi sende til Ghana, siger Michael Bloch-Levermore.


Adjunkt Michael Bloch-Levermore fra Cphbusiness i Ghana.

Elektronisk affald og bier, der ikke stikker

Ud over UCC besøgte Michael Bloch-Levermore og Mikkel West-Nørager blandt andet Stingless Bee Center og Zoomlion i Ghana.
Stingless Bee Center beskæftiger sig med bier, der ikke stikker, og biernes bikuber og honning er anderledes end andre biers.

- Det kunne være interessant for vores studerende at dykke ned i, hvordan man bevarer bierne, fordi de spiller en stor rolle i økosystemet. De mangler udstyret til at teste honningens egenskaber, så der ville et donationssystem også være en god idé, fortæller Michael Bloch-Levermore.


På besøg hos Stingless Bee Center.

Zoomlion er Ghanas største virksomhed inden for affaldshåndtering.

- Ghana har store problemer med elektronisk affald, der bliver sendt til Ghana billigt. Det er verdens største losseplads for elektronisk affald, siger Michael Bloch-Levermore og fortsætter:

- Derfor er det et centralt sted at prøve at takle den udfordring. Derudover er Ghana et land med stor ulighed, og det er et udviklingsland, så et ophold i Ghana giver indsigt i en meget anderledes del af verden.

Besøg og praktikpladser - forhåbentlig allerede i 2017

Der kan blandt andet være udfordringer med at indsamle udstyr nok og få finansieringen på plads - men drømmen er, at de studerende skal samle brugt udstyr, lave instruktionsvideoer til udstyret og besøge UCC sammen med undervisere, og at de første praktikanter tager til Ghana i løbet af 2017, fortæller Michael Bloch-Levermore.

- De studerende skal tage til Ghana, fordi de opnår nogle brugbare og vigtige kompetencer, når de har prøvet at studere på et andet sprog og i en helt anden kontekst end i deres hjemland. Man får meget mere ud af at prøve noget i et andet land og opnår et internationalt mindset, siger han.

Derudover går de to underviseres tanker for eksempel på at sende laboratorieprøver fra Ghana til Danmark og at invitere ghanesiske gæsteforelæsere til Cphbusiness.

- Det var spændende at få indsigt i en anderledes verden. Vi ved ikke præcis, hvad der kommer til at ske og hvornår, men vi er meget optimistiske, og der er et stort potentiale i samarbejdet med UCC, fortæller Michael Bloch-Levermore.

Billeder: Michael Bloch-Levermore