Fra musiker til innovativ projektleder

Karrieren som musiker blev skiftet ud med jobbet som projektleder for en af landets største konkurrencer i innovation.

09. april 2019

Suzana Barboza stod i en kæmpe krise, da hendes band gik i opløsning i 2014. Hun valgte derfor at skifte hverdagen i Canada ud med studielivet i Danmark. I dag er hun projektleder på konkurrencen University Startup World Cup, hvor universitetsstuderende fra hele verden konkurrerer om at vinde 15.000 Dollars.

Tovholder på mere end 150 deltagere

Vi møder Suzana på et af CBS’s kontorer ved Porcelænshaven, hvor Venture Cup holder til. Lokalet, vi sidder i, er ét stort, åbent kontor. Rundt omkring står der masser af små borde og stole op ad halve vægge, der er beklædt med billeder af solnedgange på palmestrande, og midt i det hele står der et bordfodboldbord. I hjørnet står der også en gammel rød telefonboks fra England.

Venture Cup blev grundlagt i 2000 og er vært for to årlige start-up-konkurrencer, University Startup World Cup og National Startup Competition, hvor universitetsstuderende fra hele verden deltager. Som projektleder i Venture Cup er Suzana ansvarlig for afviklingen af University Startup World Cup, hvor mere 65 end startups og over 150 deltagere fra hele verden er med i konkurrencen om at vinde 15.000 Dollars.

”Jeg solgte alle mine ting, uden at vide, om jeg var blevet optaget”

Suzana fortæller, hvordan hun efter 16 år som professionel musiker måtte starte helt forfra og genopfinde sig selv. Hun vidste dog, at hun ville arbejde med kreativitet og mennesker. En søgning på nettet ledte hende frem til Cphbusiness’ uddannelse i innovation og entrepreneurship, som hun søgte om optagelse på. Inden hun fik sit optagelsesbrev, havde hun allerede solgt alle sine ejendele og var flyttet til Europa.

At tage ansvar som kreativ

At komme til et nyt land er én ting, men at starte på uddannelse i et nyt land kræver noget helt andet.

- Der er en helt anden tilgang til undervisningen og undervisningsstilen på Cphbusiness sammenlignet med Canada, siger Suzana.

- Alt var åbent, så at sige. Vi kastede et hav af ideer op i luften, og så var det ens eget ansvar som studerende at løbe med de bolde, man valgte at gribe. Den stil er ikke for alle, men man er nødt til at tage styringen og være ansvarlig, især hvis man vil være selvstændig, siger Suzana.

Innovation skal understøtte FN's verdensmål

Som projektleder arbejder Suzana med unge studerende fra hele verden, og hendes vigtigste opgave er at hjælpe dem med at forstå, hvordan deres produkt eller løsning formidles til dommerne i konkurrencen. De unge iværksættere skal altså kunne forklare, hvad for et problem, de er med til at løse. Derfor er det også et krav for at komme med i konkurrencen, at ens løsning eller produkt understøtter minimum ét af FN's verdensmål.

Evne til at identificere holdbare ideer

Suzana er også med til at udvælge de projekter, der kommer med i University Startup World Cup. Det kræver en god forståelse af, om et projekt, der ser godt ud på papir, også kan lade sig gøre i virkeligheden.

- At vide, hvordan man identificerer en god ide til et projekt og eksekverer, betyder rigtig meget i mit job, og den viden har jeg med fra Cphbusiness, fortæller Suzana.

Airbnb for kunstere

Med så meget kreativitet og inspirerende mennesker omkring sig er det ikke underligt, at Suzana selv har en startup.

- Da jeg dimitterede fra Cphbusiness, var mit mål at starte på et projekt selv og arbejde sammen med andre kreative og forretningsorienterede folk. Derfor er det også super spændende at være her ved Venture Cup, fordi jeg får skabt en masse kontakter og testet min egen ide af, forklarer hun.

Suzanas idé bærer tydeligt præg af, at hun har en fortid som selvstændig kunstner.

- På Cphbusiness begyndte jeg at tænke over og eksperimentere med en masse ideer, og gennem en masse fejl kom jeg frem til tanken om at lave en slags Airbnb for kunstnere. Det er i dag blevet til arthost, hvor jeg prøver at matche kunstnere med ledige boliger rundt om i verden. Indtil videre har jeg 24 boliger på verdensplan.

Kunst som social aktivitet

Suzanas projekt skal også være et socialt projekt:

- Et af målene med mit projekt er, at lokalsamfundet får glæde af en kunstner. Måske kan en musiker holde en gratis koncert, eller en maler kan være med til at udsmykke en bygning. Kunst bliver på den måde noget socialt og er med til at aktivere lokalsamfundet, forklarer hun.

Kreativitet til folket

Selvom drømmen om at være musiker ikke holdt, er hun glad for at arbejde med kreativitet på en anden måde.

- Jeg vil gerne sprede kreativitet og kunst i verden. Jeg vil især gerne vise kunstnere, at de kan lære meget af entreprenørskab, siger Suzana.

Du kan læse mere om Suzana på hendes LinkedIn-profil.