Der måtte hentes ekstra stole ind, da Stine Bosse gæstede Cphbusiness Alumni

Onsdag den 27. november 2019 samlede Cphbusiness Alumni 120 alumner, studerende, medarbejdere og samarbejdspartnere på Kosmopol til foredrag med Stine Bosse, tidligere topchef i Tryg.

24. februar 2020

Foredraget ”Om balance i hverdagen og det hele liv” tog deltagerne på en to timers rejse, hvor Stine Bosse delte ud af sine erfaringer om livet og ledelse. Undervejs i foredraget skabte Stine Bosse en dialog med sit publikum ved at give dem små opgaver, som blev taget imod med stort engagement.

Opvask og mennesker

Stine Bosses første råd til at finde ud af, om man potentielt kan blive en god leder, er, at man skal kunne svare ja til følgende to spørgsmål:

  1. ”Kan du lide mennesker?”
    Ifølge Stine Bosse er du nødt til at kunne lide mennesker, hvis du vil være leder. Ikke kun en lille smule, men rigtig godt. Også, hvordan de dufter, og alt andet ved dem.
  2. ”Kan du lide at vaske op?”
    Da sidstnævnte spørgsmål bliver sagt ud i salen, er der tavst, og deltagerne ser undrende op på Stine Bosse. Forklaringen på spørgsmålet binder sig op på de to ting, hun mener, det i grove træk kræver at være leder, nemlig gentagelse og tålmodighed. Man skal kunne holde sig selv ud, selvom man skal sige de samme ting mange gange i træk, for mennesker vil gerne bekræftes i, at det, de gør, er det rigtige, og gerne hele tiden.

Rød – gul – grøn

Ifølge Stine Bosse kan man kan inddele sine medarbejdere i tre kategorier: rød, gul og grøn.

De grønne kan og vil selv, og de kan som oftest ikke fordrage ledere. De er selvkørende og har tit langt bedre idéer, end man selv har.

De gule, der er den største gruppe, er dem, man som leder skal bruge det meste af sin energi på at inspirere.

Og så er der de røde medarbejdere. De er konstant kritiske, modvillige og ikke omstillingsparate. De findes i to kategorier: De smitsomme og de ikke-smitsomme. De sidstnævnte er ikke et problem, men man skal skille sig af med de smitsomme, for de vil prøve at få andre med på negativiteten. Det handler ikke om, at man skal være glad og positiv hele tiden, men den totale tilbagelænede modvillighed og negativitet skal håndteres, så man undgår, at de røde smitter de gule.

Blandede bolsjer

Stine Bosse kom også med et opråb til den kommende generation af ledere om at lade være med at presse sig selv og forsøge at leve et liv, som det ser ud på de sociale medier. Realiteten er, at livet er en blandet pose bolsjer. Der er ugentligt noget, der ikke smager så godt, som vi godt ville have haft så anderledes ud. Det er derfor uhyre vigtigt, at vi hjælper hinanden med at klare de små hverdagsudfordringer, så vi ikke ender med at føle os som en fiasko.

Nogle gange rammer ting os, som vi aldrig havde drømt om: kriser, udfordringer eller modstand. Det er dér, vi bliver stærkere, og ifølge Stine Bosse er dilemmaer og friktion kun med til at danne os. Her er det vigtigt at tage og bruge modstanden konstruktivt og at have plads til at rumme den, så man vokser af det.

Der var også ros til den nye generation, som, Stine Bosse mener, er meget mere bevidste om, at de vigtige stunder ikke kommer igen, og at arbejde derfor ikke må gå ud over familielivet.

Jeg er lidt yngre end hende, og jeg er begyndt at kunne spejle mig selv meget mere i hende i form af, hvor man får sine værdier fra. Nogle af de ting, hun gav som eksempler på, hvad der har gjort hende til en god leder, er mange af de samme ting, som jeg også har brugt, og det, som, jeg også føler, gør mig til en god leder i dag.
Anonym deltager
Diplomuddannelsen i ledelse på Cphbusiness

Få børn tidligt

Et råd, Stine Bosse gav om at opnå balance i sit privatliv og sin karriere, var at få børn tidligt. Rådet gav hun på baggrund af den store fleksibilitet, man har på et studie i forhold til en arbejdsplads. Hun fik selv to børn, mens hun læste jura.

Hvad giver dig energi?

Stine Bosse var 46 år, da hun fik konstateret modermærkekræft, og det blev et vendepunkt for hendes opfattelse af livet. Hun tog hele sit liv og sine prioriteringer op til overvejelse og blev rådet af en erhvervspsykolog til at skrive ned, hvad der gav hende energi, og hvad der drænede hende.

Her gik det op for Stine Bosse, at hun får energi ude og bliver drænet hjemme. Hun tager derfor sit forhold op til revision, og i en periode på to år arbejder hun på at få det til at fungere, men må til sidst erkende, at der ikke er mere at gøre. Siden da har hun boet for sig selv, hvilket hun nyder til fulde.

Man kan sagtens være et helt menneske, selvom man lever alene. Alle de timer, du ikke skal bruge på at se Bagedysten med din partner, kan bruges på alt det, du er passioneret omkring, og det er vigtigt at føre det med ind i ens forhold. Man skal give hinanden frihed, for det er ødelæggende at være tvunget til at komme hjem og sidde i sofaen.
Stine Bosse
Foredragsholder og tidligere topchef i Tryg

Hele sygdomsforløbet har gjort, at Stine Bosse to gange om året spørger sig selv, om hendes liv ser ud, som hun gerne vil have det, og tager bestik af, om der er noget, der skal tilføjes eller lægges på hylden.

Det er stort at blive mormor

Da Stine Bosse fylder 50, står hun over for endnu et stort valg i livet. Hun vil ikke pensioneres fra Tryg, og forløbet med modermærkekræft har mindet hende om, at livet ikke varer evigt. Den udløsende faktor for at forlade Tryg er, at hun bliver mormor. Det går op for Stine Bosse, hvor stort det er at blive mormor, den dag hendes chauffør påpeger over for hende, at hun kommer til tiden, når hun har møder, men altid mindst en halv time for tidligt, når hun skal hente børnebørnene.

Jeg synes, at hun spillede meget på mændenes præmisser for vel 10 år siden. Hun er spændende, og jeg kunne godt lide måden, hun udtalte sig på, og det synes jeg, der er sket en ændring i. Hun er blevet mere en kvindelig leder og har fået fat i de feminine værdier. Hun var cool før, men i dag ser jeg op til hende.
Anonym deltager
Diplomuddannelsen i ledelse på Cphbusiness

Efter foredraget var der mulighed for at netværke deltagerne imellem samt få lidt at drikke og spise.

Mere om arrangementet

Billederne fra arrangementet kan ses på Facebook.

Se kommende alumne-events her eller på Facebook.

Se videoen fra arrangementet her: