10 tips: Sådan tager du selv gode portrætbilleder

Lær at tage portrætbilleder som en professionel, og opdatér dit CV eller din LinkedIn-profil med et nyt, skarpt portrætfoto.

Det kan være dyrt at få taget professionelle portrætbilleder. Men du kan faktisk sagtens tage gode portrætbilleder hjemme hos dig selv med det udstyr, du allerede har. Skulle du mangle noget, kan du nemt finde det på internettet.

Vi giver dig her vores 10 tips til, hvordan du kan tage portrætfotos derhjemme:

#1

Lys er det vigtigste, når du tager billeder, så sørg for, at der er ordentligt lys. Det skal ikke være baggrundslys, som gør ansigtet mørkt, men gerne naturligt lys, fx udenfor.

Stå gerne ved et vindue, når du skal tage et portrætfoto, men lad være med at tage billedet med vinduet som baggrund. Undgå også at stå lige under en lampe – det giver mærkelige skygger.

#2

Tænk over dit hår, dit tøj og accessories (smykker osv.) Dit tøj må ikke være for nedringet eller sidde skævt, og det skal gerne matche formålet med billedet. Hvis du fx søger et job i Danske Bank, bør du have tøj på, der reflekterer det, fx et jakkesæt osv. Tænk over, hvad du gerne vil udstråle.

#3

Du har sikkert flere gode billeder at vælge imellem, men sørg for at redigere det billede, du vælger, efterfølgende, fx med hensyn til lys, kontraster og sort/hvid, men brug ikke filtre. Sørg for, at du ligner dig selv på billedet.

Få inspiration til at redigere dine billeder her 

#4

Tag billedet, så man kan se den øverste del af din overkrop, dvs. fra brystet og op. Tag ikke billedet lige forfra eller i profil, men med dit ansigt vinklet til den ene side, gerne lidt nedefra, så man stadig kan se begge øjne, og undgå dobbelthage. Se imødekommende ud, fx ved at smile naturligt, men overdriv ikke smilet. Tænk også over glimtet i øjet.

#5

Brug en neutral baggrund. Hvis du tager billedet indenfor, så husk god afstand til væggen, så det ikke ligner, at du er klemt op af væggen. Undgå at stå foran en tom, hvid væg, da det kan se sterilt ud. Hvis det er muligt, så vælg en farvet væg eller en baggrund i enkle farver.

#6

Tag billedet horisontalt, så kan du bedre beskære det efterfølgende, så det passer til de forskellige platforme, fx LinkedIn. Sørg for, at der er lidt luft over hovedet også, så du ikke ser klemt ud.

#7

Brug den bedst mulige opløsning. Sørg for at tjekke indstillingerne på din mobil, og brug ikke ”selfie-kameraet”.

Se her, hvordan du indstiller din iPhone til at tage gode profilbilleder

#8

Få evt. en ven til at hjælpe dig med at tage dit portrætfoto. Sammen kan I prøve at tage portrætfotos fra forskellige vinkler og med forskellige baggrunde. Du kan også bruge et stativ til at tage portrætbilleder, som du nemt kan flytte rundt.

Få gode råd til, hvordan du og en ven kan tage portrætfotos sammen

#9

Du må gerne tænke kreativt, når du skal tage et godt portrætfoto. Overvej derfor, om du kan bruge rekvisitter, fx stå med en kaffekop, en notesblok, et par briller osv. Hvis du bruger rekvisitter, så sørg for, at de er enkle og ikke fjerner opmærksomheden fra dit ansigt.

#10

Prøv dig frem! Du kan komme rigtig langt med din mobiltelefon, en god baggrund, et godt lys, og et naturligt smil. Leg med forskellige vinkler, indstillinger og baggrunde. Så ender du helt sikkert med et godt portrætfoto.