Fra Afghanistan til FC Nordsjælland: Khalida styrker kvinder gennem sport

I 00'erne var Khalida Popal en markant forkæmper for kvinders rettigheder i Afghanistan – og hun er en af hovedårsagerne til, at landet fik en fodboldliga for kvinder og et kvindelandshold. I 2011 flygtede hun til Danmark, hvor en uddannelse fra Cphbusiness hjælper hende med fortsat at kæmpe for ligestilling.

15. november 2021

– Verden er ikke lige. Mange kvinder bliver undertrykt og får ikke lov til at udfolde deres potentiale. Jeg har altid stillet spørgsmål og udfordret dem, som siger, at jeg ikke må visse ting på grund af mit køn, min religion eller min hudfarve.

Sådan siger 34-årige Khalida Popal, som i 2019 dimitterede fra professionsbacheloruddannelsen sportsmanagement på Cphbusiness. Hun er født og opvokset i Afghanistan og dedikerede i en tidlig alder sit liv til kampen for ligestilling.

I 2011 flygtede hun til Danmark, hvor hun i dag er Commercial Lead i fodboldklubben FC Nordsjælland og ejer af NGO'en Girl Power Organisation, som hun udviklede i Cphbusiness' iværksætterfællesskab Inkubatoren.

Gav ikke op på trods af chikane, trusler og overfald

Da Khalida Popal var ung i Afghanistan i 00’erne, drømte hun om at spille fodbold. Fodbold var den første officielle sport i landet, men det var ikke velset for kvinder at dyrke sport, fortæller hun.

Jeg ville spille fodbold og var ligeglad med, hvad folk sagde. Samfundets norm var, at kvinder skulle blive derhjemme og være mændenes tjener. Men jeg ville have lov til at nyde mit liv og gøre, hvad jeg havde lyst til, selvom jeg var en pige.
Khalida Popal
Commercial Lead i FC Nordsjælland og ejer af Girl Power Organisation

I stedet for at rette ind samlede hun et hold af piger, som spillede fodbold på asfalten efter skole, og på trods af at de blev chikaneret, truet og endda overfaldet, fortsatte de.

Khalida Popal søsatte en kampagne for at samle piger fra de lokale skoler, indtil der var spillere nok til at danne en fodboldliga

– Vi henvendte os til det nationale fodboldforbund og spurgte, om de ville godkende vores nye liga, og om mulighederne for at oprette et kvindefodboldlandshold. Først grinede de bare af os. Men vi gav ikke op – og efter flere års kamp lykkedes det, siger hun.

Blev en kendt offentlig stemme

I 2008 stod Khalida Popal på et fodboldstadion i Pakistan som anfører for det afghanske kvindefodboldlandshold. Klar til holdets første turnering nogensinde.

– Det var mit livs største øjeblik. Vi tabte og var ikke ret gode. Men det var fantastisk, fortæller hun.

Det afghanske kvindelandshold fik stor opmærksomhed i medierne, og som anfører udtalte Khalida Popal sig ofte. Hun blev et offentligt kendt ansigt og et symbol på kampen for kvinders rettigheder i Afghanistan. Men opmærksomheden førte til stor modstand.

– I manges øjne var det forfærdeligt overhovedet at tale om ligestilling mellem mænd og kvinder. Jeg fik dødstrusler dagligt, og min familie blev også truet. Til sidst kunne jeg ikke gå på gaden uden at blive overfaldet – både fysisk og verbalt, siger Khalida Popal.

Det pres betød, at hun i 2011 flygtede fra Afghanistan.

Gjorde en forskel for traumatiserede kvinder gennem sport

Flugten førte i 2012 Khalida Popal til Danmark, hvor hun først boede på flygtningecenteret Sandholm i Nordsjælland og senere på Hanstholm Asylcenter i Vestjylland.

– Da jeg kom til Danmark, var jeg traumatiseret og led af dyb depression. Det gjorde mange kvinder på flygtningecentrene. Og mange var selvmordstruede. I Afghanistan brugte jeg sport som et værktøj til at styrke undertrykte piger og kvinder, så jeg tænkte, at jeg ville prøve at gøre det samme her, siger Khalida Popal og fortsætter:

– Derfor arrangerede jeg blandt andet fitness, dans og fodbold for kvinderne på flygtningecentrene. Aktiviteterne gjorde en kæmpe forskel med det samme. Følelsen af at deltage, slippe sig selv fri, have det sjovt og bare være glad hjalp dem med at overkomme de udfordringer, de kæmpede med.

Oplevelserne i flygtningecentrene førte til, at Khalida Popal fik idéen til NGO’en Girl Power Organisation, som hun stiftede i 2014 som 26-årig. Girl Power Organisation har til formål at styrke kvinder gennem sport og uddannelse – primært med fokus på kvinder med flygtninge- eller indvandrerbaggrund.


Læs mere om Girl Power Organisation på NGO'ens website her: Girl Power


Inkubatoren gav Girl Power luft under vingerne

Khalida Popal fik opholdstilladelse i 2014 og besluttede sig for at uddanne sig.

Hun drømte om professionsbacheloruddannelsen sportsmanagement på Cphbusiness, da den kunne understøtte hendes passion for sport og visionen om at bruge sport i kampen for kvinders muligheder og rettigheder.

– Jeg husker tydeligt, da jeg fik besked om, at jeg var optaget. Jeg brød sammen i glædestårer, fordi det var et stort skridt i forhold til min fremtid, siger Khalida Popal, som på det tidspunkt stadig kæmpede med traumer og depression.

Khalida Popal læste først uddannelsen AP Degree in Marketing Management, som er den engelsksprogede version af erhvervsakademiuddannelsen markedsføringsøkonom, og senere professionsbacheloruddannelsen sportsmanagement.

Under sin uddannelse fik hun en plads i Cphbusiness' iværksætterfællesskab Inkubatoren, og her udviklede hun for alvor Girl Power Organisation.

– I Inkubatoren gik Girl Power Organisation fra at være et mindre projekt drevet af få frivillige kræfter til at blive en professionel organisation med klart definerede mål og en forretningsplan. Den coaching og hjælp, jeg fik, var afgørende for, at projektet nåede det næste stadie, forklarer Khalida Popal.

I dag arrangerer Khalida Popal og Girl Power Organisation blandt andet fodboldturneringer og andre events for kvinder i både Europa og Mellemøsten.


Inkubatoren er Cphbusiness' iværksætterfællesskab for startupvirksomheder. Her kan iværksættere fx:

  • Få en kontorplads
  • Sparre med andre iværksættere
  • Blive vejledt af professionelle mentorer

Læs mere om Inkubatoren på cphbusiness.dk her: Inkubatoren


Fik støtte og plads til at udfolde sig

Som en del af uddannelsen sportsmanagement var Khalida Popal i praktik i fodboldklubben FC Nordsjælland, hvor hun efterfølgende blev fastansat og i dag har en stilling som Commercial Lead.

Hun har blandt andet det kommercielle ansvar for klubbens kvindefodboldafdeling. Og hun har siden sin ansættelse haft flere praktikanter fra Cphbusiness, hvoraf tre har fået fast job i klubben.

Derudover holder Khalida Popal hvert år foredrag om sin historie på Cphbusiness Lyngby, hvor hun selv læste.

– Jeg ser mig selv som en succesfuld person i Danmark, og det kan jeg i høj grad takke uddannelsen for. Underviserne støttede mig, når jeg havde det svært, og de gav mig plads til at udfolde mig og gennemføre mine projekter ved siden af undervisningen, siger hun og fortsætter:

– Fodbold er min passion, og jeg har både været spiller og træner, så jeg kender sporten ud og ind. Men på uddannelsen lærte jeg om den administrative side af sporten og hele forretningen bag, og den viden er årsag til, at jeg har et spændende job, og at jeg med Girl Power Organisation kan fortsætte med at styrke og hjælpe så mange kvinder som muligt.


Læs om Cphbusiness' fuldtidsuddannelser her: