Projektleder anno 2022: Empati og nærvær er centralt

Empati, nærvær og tålmodighed er blevet vigtigere som projektleder. Det viser en analyse fra Cphbusiness. Udviklingen skyldes ifølge Mette Høy, udviklingschef for efter- og videreuddannelse, en forandret tilgang til projekter og et øget behov for bæredygtig projektledelse.

26. august 2022

Hvad kræver det at være projektleder i 2022? Det har lektor Per Gunnar Bergfors fra Cphbusiness undersøgt gennem en analyse af mere end 47.000 jobopslag. Undersøgelsen viser, at bløde kompetencer som empati og nærvær er blevet markant mere efterspurgt.

- Der er sket en ret tydelig udvikling – særligt i den kategori, som vi i undersøgelsen har kaldt 'mindfulness', der indeholder ordene empatisk, nærværende, lyttende, tålmodig og balanceret. Efterspørgslen på netop de kompetencer er på to år fordoblet i jobopslag inden for projektledelse, siger Per Gunnar Bergfors, som har lavet undersøgelsen ved hjælp af den kunstige intelligens Watson fra IBM.

Fra projektleder til procesleder

Mette Høy er udviklingschef for efter- og videreuddannelser og områdechef for Ledelse og Kommunikation på Cphbusiness, og hun genkender tendensen.

Tidligere skulle en god projektleder primært lægge planer og drive projektet frem gennem KPI’er og kvantitative mål. Men i dag arbejder vi på en anden måde.
Mette Høy
Udviklingschef
Cphbusiness

- Projekter foregår typisk i agile små teams, som undervejs undersøger og finder en retning sammen. Projektlederen kan derfor i højere grad ses som en procesleder, der skal lede en gruppe og få ting til at udvikle sig, fremfor en styrings- og projektleder i traditionel forstand, siger Mette Høy.


Top 5: Efterspurgte kompetencer i kategorien mindfulness

  1. Nærværende
  2. Empatisk
  3. Lyttende
  4. Tålmodig
  5. Autentisk

Den grønne omstilling kræver bæredygtig projektledelse

Ifølge Mette Høy er efterspørgslen på bløde kompetencer inden for projektledelse blandt andet et symbol på, at mange projekter i dag drejer sig om grøn omstilling.

- Når virksomheder skal finde grønne løsninger, står det ikke altid klart, hvad der konkret skal udvikles. Ofte er det noget helt nyt, som hverken findes på hylderne hos dem selv eller andre. Den opgave er kompleks og kræver, at projektlederen har gode netværks- og relationskompetencer og kan skabe følgeskab til projektet – både internt i teamet og eksternt, siger hun.

Udviklingen har desuden gjort det vigtigt at mestre den disciplin, man kalder bæredygtig ledelse, tilføjer hun.

- Bæredygtig projektledelse indebærer, at du er mere involverende i måden, du arbejder med projekter på. Du skal have en empatisk og nærværende tilgang til dit ledelsesfelt, så du skaber psykologisk tryghed og et godt arbejdsmiljø for dem, der deltager i projektet.


Cphbusiness tilbyder efter- og videreuddannelser i ledelse. Læs mere her:


Mette HøyGode relationskompetencer er afgørende for projektledere i dag, fortæller Mette Høy, udviklingschef for efter- og videreuddannelse på Cphbusiness.

Bløde kompetencer kan trænes

At være empatisk, nærværende og lyttende er mere naturligt for nogen end for andre. Men de bløde kompetencer er faktisk mulige at træne, fortæller Mette Høy.

- I vores undervisning arbejder vi målrettet med at styrke de kompetencer, som kræves på arbejdsmarkedet. Både de hårde og de bløde. Nærvær kan fx trænes ved at øve sig i spørgsmålstyper, øjenkontakt og at skabe psykologisk tryghed under 1-til-1-samtalen. Og det har mange af vores studerende stor gavn af, fortæller de, siger Mette Høy.

Fakta: Watson-projektet

Forskningsprojektet Competence Demand Analytics – WATSON har gjort det muligt at se den stigende efterspørgsel på bløde kompetencer inden for projektledelse.

Ved hjælp af den kunstige intelligens Watson fra IBM har projektdeltagerne indsamlet over 700.000 jobannoncer siden september 2019. Formålet med projektet er at kortlægge erhvervslivets aktuelle kompetencebehov.

Er der noget inden for dit fagområde, du kunne tænke dig undersøgt i databasen, så kontakt lektor og projektleder Per Gunnar Bergfors på pgb@cphbusiness.dk.